Autorski projekt

Plastika Fantastika u subotu u RiHubu

Portal Novilist.hr

Foto kolektiv Igralke

Foto kolektiv Igralke



RIJEKA Plastika Fantastika, autorski projekt Sendi Bakotić, Anje Sobol i Vande Velagić, okupljene u kolekti “Igralke”, bit će premijerno izveden u subotu, 29. lipnja u 19 sati u RiHubu.


Naoružane samo željom za stvaranjem teatara o kojem sanjaju, autorice predstave kreću u osnivanje svoje umjetničke organizacije – Kolektiv “Igralke”. Slovenska riječ “igralka” iskorištena je kako bi se odmaknule od hrvatske riječi “glumica” koja često sadrži negativne konotacija.


Riječ je o timu profesionalnih glumica koje su prije studija glume završile druge studije: menadžent u kulturi, socijalnu i kulturnu antropologiju, komparativnu književnost i logopediju. One se igraju – igralke, ali i misle svojom glavom te kreću u stvaranje suvremenog, skupno osmišljenog i etnografskog kazališta.




Kolektiv “Igralke” (buduća UO Igralke) čine diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički); Sendi Bakotić, Anja Sobol i Vanda Velagić.


O projektu “Plastika fantastika”


Nakon što plastične vrećice postanu opasno zagađenje za čitavu galaksiju, na Zemlju dolaze tri superjunakinje kako bi riješile problem prekomjernog plastičnog otpada. Na svom putovanju po Zemlji susrest će razne životinje, ali najviše im mogu pomoći – ljudi…


“Plastika fantastika” kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu.


– Vodimo vas na veliko putovanje u kojemu zajedno, kroz multimedijalnu kazališnu igru i ručni rad, otkrivamo načine kreativnog i zabavnog (ponovnog) korištenja plastičnog otpada!


Budući da nam je stalo da u radu budemo dosljedni svojim idealima, u izradi scenografije i rekvizite korišteni su isključivo pronađeni plastični materijali koji bi u drugom scenariju bili proglašeni otpadom. Publika se pridružuje superjunakinjama iz predstave u traženju kreativnih rješenja za plastični otpad te uči kako svatko od nas može postati superjunak/inja ako brine o svojoj planeti!



Nakon ljetne premijere “Plastika fantastika”, predstava koja svoju publiku vodi od uloge gledatelja do aktivnog sudionika kreativne radionice, najesen se vraća u Rihub, kao i u izložbeni prostor ReUse centra koji će se u Rijeci tek otvoriti, poručuju autorice.


Gostovat će i po školama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, organizirati akcije čišćenja okoliša i sakupljanja plastičnog otpada koji će se pretvarati u materijal za 3D printanje i druge aktivnosti u suradnji s ReUse centrom.


Predstava je namijenjena mladima, starijima od 5 godina.


I zapamtite – plastika nije znanstvena fantastika, poručuju autorice.


Autorice i superjunakinje: Sendi Bakotić, Anja Sabol, Vanda Velagić


Režija: Alisa Debelić


Kostimografija, scenografija, rekvizita: Tanja Blašković


Video: Tanja Blašković i Luka Matijaš


Voditeljica radionice: Tanja Blašković


Glazba: Mario Jovev i glazba s interneta slobodna za korištenje


Produkcija: Savez udruga Molekula, ReUse centar Rijeka


Trajanje predstave i radionice: 45min


Predstavu su sufinancirali Odjel za kulturu Grada Rijeke te Primorsko-goranska županija.