Natjecanje »Zinka Milanov«

Pjevački dosezi novih generacija opernih talenata

Svjetlana Hribar

Velika gužva vladala je jučer u foyeru kazališta  – natjecatelji su izvlačili brojeve po kojima će nastupati / Snimio Marko GRACIN

Velika gužva vladala je jučer u foyeru kazališta – natjecatelji su izvlačili brojeve po kojima će nastupati / Snimio Marko GRACIN

Natjecanje je finale ovogodišnje operne sezone u Rijeci – prijavilo se 74 pjevačica i pjevača iz različitih zemalja svijeta, a završni koncert i dodjela nagrada bit će održani u subotu u HNK-u Ivana pl. Zajca



RIJEKA Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača »Zinka Milanov«, koje se ovog tjedna prvi put održava u Rijeci, veliko je finale operne sezone HNK-a Ivana pl. Zajca, kojom smo željeli pokazati drugačiju razinu opernog pjevanja.


Zato su – uz redovni operni repertoar – priređeni koncertna izvedba »Tosce«, operni koncerti mladih pjevača, gala koncerti riječkih prvaka Opere – Kristine Kolar i Giorgia Suriana, debitantski koncert afirmirane riječke mezzosopranistice Diane Haller i komorna izvedba Bizetove »Carmen«.


Završnim koncertom natjecanja »Zinka Milanov«, na koje se prijavilo 74 mlada operna pjevača iz čitavog svijeta, želimo svojoj publici  prikazati dosege novih generacija, a njima otvoriti mogućnost da ih čuju i vide dirigenti i menadžeri koji su članovi našeg žirija, ali i otvoriti mladim talentima mogućnost sudjelovanja u našem programu – rekao je Marin Blažević, ravnatelj riječke Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, najavljujući početak natjecanja »Zinka Milanov« koje završava koncertom finalista i podjelom nagrada u subotu, 18. srpnja, u 20 sati.



Natjecanje »Zinka Milanov« održava se u sklopu festivala Riječke ljetne noći, a organizirano je u tri etape, od kojih će u prve dvije pjevači nastupati uz klavirsku pratnju, a u finalnom dijelu uz orkestar. U prvoj etapi natjecatelji će otpjevati jednu ariju, u drugu etapu ući će manje od polovice natjecatelja i otpjevat će dvije arije, a finalu će sudjelovati 10-ak pjevača, s dvije po arije.Međunarodni žiri natjecatelje će ocjenjivati prema kriterijima tehničke spremnosti, muzikalnosti, kvalitete glasa i umjetničke osobnosti.


Ugledan žiri


Na konferenciji za novinare također je rečeno kako je pravo čudo da ime Zinke Milanov, primadone njujorškog Metropolitana u razdoblju od gotovo tri desetljeća (od 1937. do 1966. godine), nije do danas iskorišteno kao brend naše operne tradicije:


– Zinka Milanov, koja je kod nas bila poznata kao Zinka Kunc, ostvarila je jednu od najvećih opernih karijera uopće, a nakon oproštaja od scene bavila se pedagoškim radom – među njenim studenticama bile su Grace Bumbry, Christa Ludwig i Regina Resnik, rekla je Vlatka Oršanić, solistica Opere SNG-a Ljubljana i pročelnica  Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu, inicijatorica i ravnateljica natjecanja »Zinka Milanov«, napominjući da je jako važno što je već prvo natjecanje imalo tako dobar odjek kod mladih pjevača.


Javnosti su predstavljeni i članovi žirija – vokalna pedagoginja bečke Državne opere Olivera Miljaković i Fabrizio Melano, operni redatelj iz New Yorka,  živa legenda i svjedok slavnih vremena kada su na sceni Meta pjevale Zinka Milanov, Renata Tebaldi, Maria Callas i mnogi danas mitski pjevači…


Olivera Miljaković je pohvalila inicijativu pokretanja opernog natjecanja koje nosi ime Zinke Milanov, pocrtavajući da se radi o umjetnici koja bi trebala biti slavljena i hvaljena, poznata svakom građaninu ove zemlje.



Članovi žirija  Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača »Zinka Milanov« – uz Oliveru Miljaković, Fabrizija Melana i Vlatku Oršanić – još su glazbeni agent iz Zuricha Mariano Horak, šef dirigent Panonske filharmonije Tibor Boganyi, agent International Opera Artists Kalle Kanttila i Marin Blažević, ravnatelj riječke Opere. Natjecanje se održava u tri etape, a u finalu će se naći najviše deset pjevača, koji će s po dvije arije nastupiti, uz orkestar riječke Opere pod vodstvom Roberta Homena, natječući se za naklonost žirija i za nagrade.Sponzor prve nagrade, u vrijednosti od 3.000 eura, je Zagrebačka banka, čija je direktorica regionalnog centra u Rijeci Gordana Žulj napomenula da je ponosna što njena tvrtka ima priliku pridonijeti dignitetu natjecanja. Sponzor druge nagrade, u iznosu od 2.000 eura, je Jadran Galenski laboratorij, u ime kojeg je konferenciji za novinare nazočila Dea Demić, istaknuvši kako je tvrtci JGL čast da bude podrška opernom natjecanju, za koje vlada i veliko zanimanje djelatnika: ulaznice za finalni koncert »planule« su čim smo ih stavili u sustav JGL-a! – rekla je Demić.Trećeplasiranog natjecatelja – s tisuću eura – nagradit će riječko kazalište, publika će glasovati za najboljeg finalista po svom izboru, a riječka će Opera najprimjerenijem kandidatu za svoj program u sljedećoj sezoni ponuditi ulogu!Besplatne ulaznice za sve faze natjecateljskog programa (osim finalnog koncerta) koje se održavaju u riječkom kazalištu, treba podignuti na blagajni kazališta.


Jedinstvena »Carmen«


– Svojim studentima obavezno dajem slušati njene snimke, jer je i danas među najboljim pjevačicama svih vremena… Osvrnula se i na izvedbu »Carmen« kojoj je svjedočila večer uoči natjecanja, napominjući da je – osim izvrsnog solističkog kvarteta – osjetila i atmosferu poleta u cjelokupnoj izvedbi, na čemu je iskreno čestitala upravi riječke Opere.


Fabrizio Melano je rekao da je sretan što je član žirija natjecanja »Zinka Milanov«, izrazio je oduševljenje riječkim teatrom smatrajući da je to jedna od najljepših opernih kuća koje je vidio u životu, a posebno je pohvalio komornu »Carmen« u izvedbi mladih solista, smatrajući ju najuzbudljivije postavljenim relacijama među likovima ove operne drame:


– Baš nedavno jedan prijatelj mi je rekao kako danas više nema šanse za uzbudljivu izvedbu »Carmen«. Ovo što sam vidio u Rijeci, međutim, oduševilo me i naprosto prikovalo za stolicu! Izvrsno, proživljeno pjevanje, gluma, potpuni angažman i dramska tenzija među likovima otvaraju sasvim nov pristup operi i moram reći – budućnost je na vašoj strani!