Predstava Mile Čuljak

“Pitching Rijeka”: Gradski prostori razigrani glasom i pokretom

Kim Cuculić

Autorski projekt Mile Čuljak, u izvedbi polaznika Dramskog učilišta ZIM (Zajc i Malik), izveden je na prostoru od kazališta preko gradske tržnice do Molo longa



Autorski projekt »Pitching Rijeka« Mile Čuljak, u izvedbi polaznika Dramskog učilišta ZIM (Zajc i Malik), praizveden je kao kazalište na specifičnoj lokaciji – na potezu od »Zajca« do Molo longa. Već u samom naslovu sadržana je ideja projekta. U engleskom jeziku riječ »pitch« ima nekoliko značenja – to može biti visina (jakost) glasa, ali i bacanje, premazivanje smolom, ljuljanje po dužini broda, stalno mjesto (uličnog prodavača)… Predstava »Pitching Rijeka« kao ishodište ima istraživanje glasa u suodnosu s poznatim riječkim gradskim lokacijama. 


   Izvedba počinje na balkonu HNK Ivana pl. Zajca i u parku ispred kazališta, gdje se razdvajaju dvije zborske dionice – jedna kod skulpture Ivana pl. Zajca, a druga oko Džamonjine fontane s detaljem kugle. Pljeskanjem, pokretima i glasom dva suprotstavljena kora vode imaginarni dijalog između Zajca i Džamonje, otvarajući pitanje odnosa, pa i konflikta između tradicionalne i suvremene umjetnosti.  

  U kolektivnoj igri polaznici ZIM-a publiku su zatim proveli različitim prostorima riječke tržnice, u vrijeme kad su njeni štandovi zatvoreni i kad ne vrvi ljudima. Tu prazninu i tišinu mladi izvođači i izvođačice ispunili su glasom, tekstom, pjevanjem, pokretom i igranjem bijelim najlonskim vrećicama, koje su neka vrsta zaštitnog znaka riječke tržnice. Te vrećice pretvaraju se u bukete cvijeća, namirnice koje se prodaju na štandovima ili pak štite glavu. Jednu vrećicu kao da je bura zavitlala i zaustavila iznad Džamonjine fontane… 


   U uličici koja vodi prema Molo longu izvedena je hrvatska inačica pjesme »There Is a Light That Never Goes Out« grupe »The Smiths«, dajući predstavi urbani štih. Riječka mladost potom je iz luke odaslala svoje želje, a završnica je bila na Molo longu gdje su u more spuštene papirnate lađice s lijepim željama. 




   Uz pomoć Mile Čuljak prostore oko kazališta i tržnice, sve do izlaza na more, razigrali su i oživjeli koautori i izvođači Roberta Barešić, Piera Bertolini, Adriano Butorac, Eli Derenčinović, Julia Johanna Fahrion, Sara Grgurić, Lorena Galjanić, Christian Hitrec, Sara Ivančić, Mario Jelić, Viktorija Kalić, Ira Krmpotić, Ana Maria Matajčić, Barbara Matajčić, Marko Matić, Leo Nenadich, Paola Rajnović, Kristijan Ramić, Jelena Sarajlić, Arian Sejka, Karin Stijelja, Laura Šalov, Antonio Šango, Emili Štemberger, Lorena Šustar, Tina Tomašević, Nenad Tešić, Marlena Tijan, Lara Ujčić, Sara Vrban, Petra Vukić i Dominik Zoretić. 


   Suradnici autorice projekta su Selma Banich, Denis Kirinčić i Adam Semijalac, a suradnice na oblikovanju kostima i prostornim intervencijama su Sanja Gergorić, Sara Salomon i Lucija Ukić, studentice Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka pod mentorstvom Lare Badurine.