Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
HNK Ivana pl. Zajca

foto PREMIJERNO IZVEDEN 'ORAŠAR' Riječko-pulska baletna čarolija

Za riječko-pulskog "Orašara" vlada veliki interes te su sve izvedbe praktički rasprodane / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Za riječko-pulskog "Orašara" vlada veliki interes te su sve izvedbe praktički rasprodane / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2019. u 22:19 2019-12-07T22:19:00+01:00

Koreograf ovog novog riječko-pulskog "Orašara" je Mauro de Candia, koji je ponudio svoju interpretaciju ovog omiljenog baletnog klasika. Ovaj balet temelji se na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna "Orašar i kralj miševa", i danas oduševljava publiku svih generacija

RIJEKA U adventsko i božićno vrijeme popularni balet "Orašar" premijerno je izveden u HNK-u Ivana pl. Zajca. Izveo ga je riječki Balet uz orkestar Opere, a predstava je nastala u koprodukciji s INK-om Gradskim kazalištem u Puli.

4165217
Premijera baletne predstave Orašar u Zajcu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Koreograf ovog novog riječko-pulskog "Orašara" je Mauro de Candia, koji je ponudio svoju interpretaciju ovog omiljenog baletnog klasika. Ovaj balet temelji se na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna "Orašar i kralj miševa", i danas oduševljava publiku svih generacija.

Posljednji od tri velika baleta Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, brzo je nakon praizvedbe 1892. godine u Sankt Petersburgu postao omiljenim obiteljskim klasikom u blagdansko vrijeme i jednim od najpopularnijih baleta uopće.

Mauro de Candia svojom verzijom "Orašara", u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku, stvarajući baletnu čaroliju. Prema Hoffmannovom književnom djelu i glazbi Čajkovskoga, de Candia kreira novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija. Nevidljivo postaje vidljivim, a san postaje stvarnost...

Orkestrom riječke Opere ravnao je Pavle Zajcev, a maštovitu scenografiju i kostimografiju osmislila je Margrit Flagner (autorice adaptacije za riječki Balet su Aleksandra Ana Buković i Manuela Paladin Šabanović). Oblikovanje svjetla potpisuju Mauro de Candia i Dalibor Fugošić. Dramaturginja je Patricia Stockemann.

U ulozi Marije izmjenjivat će se Maria del Mar Hernandez, Maria Matarranz i Marta Kanazir, u ulozi Drosselmeyera Hugo Rodrigues i Michele Pastorini, u ulozi Orašara Ali Tabbouch i Tilman Patzak, u ulozi Majke Cristina Lukanec i Irina Koteles, a u ulozi oca Svebor Zgurić i Andrei Koteles.

Sudjeluju učenice OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica koje je uvježbala Alena Medić, a baletna majstorica je Paula Rus. Sudjeluje i Dječji zbor "Kap", koji je pripremila Doris Kovačić.
Inače, za riječko-pulskog "Orašara" vlada veliki interes te su sve izvedbe praktički rasprodane. Premijerna publika ispratila je "Orašara" dugotrajnim pljeskom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze