Zastava Libertas je podignuta

Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre: Sjaj srebra i zlata čovjeka zaslijepen

Hina

foto: pixabay / Ivan Bagić

foto: pixabay / Ivan Bagić

„Ovo je vrijeme da se i mi Dubrovčani sagledamo realno i s dužnom skromnošću. Lijepo je što se dičimo našim Gradom i naslijeđenom baštinom. Hvalospjevi na račun ljepote našega Grada od strane inozemnih medija, priznanja i oduševljenje turista nisu nam više ni novost, niti nas, bez lažne skromnosti, iznenađuju. No, kamen, ma kako čvrsto i lijepo isklesan bio, ne čini grad. Grad su njegovi ljudi“, rekao je Franković, citiravši 'Priču o Gradu' Siniše Glavaševića.



DUBROVNIK – Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u utorak navečer svečano su otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. kolovoza u 47 dana na 20 ambijentalnih lokacija približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.


Ovogodišnju ceremoniju režirao je Saša Božić, koji je potpisao i scenarij, a sve u skladu s naglaskom 69. Igara na razvoju publike, pokazujući kako Grad i Igre čine i umjetnici i njegovi građani. Glazbu su izveli Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo.


Neizostavan dio otvaranja bio je Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić, uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebnu ulogu imali su i građani Dubrovnika Zora Brajević, Luciano Capurso – Luči te brojni drugi.




Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru istaknuo kako su umjetnici glas svog vremena i ogledalo u koje se trebamo zagledati kako bi se otkrili.


„Ovo je vrijeme da se i mi Dubrovčani sagledamo realno i s dužnom skromnošću. Lijepo je što se dičimo našim Gradom i naslijeđenom baštinom. Hvalospjevi na račun ljepote našega Grada od strane inozemnih medija, priznanja i oduševljenje turista nisu nam više ni novost, niti nas, bez lažne skromnosti, iznenađuju. No, kamen, ma kako čvrsto i lijepo isklesan bio, ne čini grad. Grad su njegovi ljudi“, rekao je Franković, citiravši ‘Priču o Gradu’ Siniše Glavaševića.


„Ljudska priroda je takva da sjaj srebra i zlata čovjeka zaslijepe, učine da se odaje pohlepi. Čovjek se onda prepušta oholosti, a oholost vodi u propast. Jer mnogi tada zaborave na zajednicu, na opće dobro“, istaknuo je Franković, dodavši kako ‘Grad mora biti mjesto života, rada, okupljanja i razvoja njegovih građana.


„Ako Grad bude po mjeri njegovih stanovnika, bit će privlačniji i našim gostima i posjetiteljima. Kao gradonačelnik ustrajat ću stoga da Dubrovnik vratim njegovim građanima, da Gradu vratimo njegove mlade, djecu, da kreiramo okvir za ugodan i ispunjen život, popraćen kvalitetnom infrastrukturom“, najavio je Franković.


Otvaranju su nazočili brojni visoki uzvanici poput predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predstavnika diplomatskog zbora te mnogi drugi.