Gori li kazalište?

Otvoren Festival malih scena: Suvremena “Antigona” u skladištu trsatskog Kampusa

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

MFMS potrajat će do 9. svibnja, prikazat će devet predstava iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije i Bugarske, a sve koje slijede bit će izvedene u HKD-u na Sušaku. Prve na programu su sarajevska »Brašno u venama« i »Dnevnik jednog luđaka« Marjana Nećaka i Ozrena Grabarića



Predstavom »Antigona – 2000 godina kasnije« Kazališta Ulysses i sarajevskog MESS-a, u skladištu trsatskog Kampusa otvoren je 23. Međunarodni festival malih scena u Rijeci. Prema kultnom Sofoklovom djelu, »Antigonu – 2000 godina kasnije« režirala je Lenka Udovički, a riječ je o predstavi koja scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena. Predstavu su pred brojnom publikom izveli Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić, Vedad Suljagić i studenti glume.


Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, skladatelj Nigel Osborne, koreografkinja Ivana Kalc, scenski pokret osmislio je Mladen Vasary, dizajn svjetla potpisuje Andrej Hajdinjak, dizajn videa Martino Šesnić, a aranžman i dizajn zvuka Davor Rocco.


Ovogodišnji Festival malih scena potrajat će do 9. svibnja, a na njemu sudjeluje devet predstava iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije i Bugarske. Sve predstave koje slijede bit će izvedene u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u srijedu su na programu dvije predstave – »Brašno u venama« Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra SARTR i MESS-a (18,30) i »mono opera« »Dnevnik jednog luđaka« N. V. Gogolja u režiji Marjana Nećaka, produkciji Moving Music Theatrea i Centra za kulturu Bitolj te izvedbi Ozrena Grabarića (20,30).




O nagradama odlučuje žiri u sastavu Željka Turčinović (dramaturginja iz Zagreba), Svetlana Bojković (dramska glumica iz Beograda) i Damir Orlić (dramski glumac iz Rijeke), a bit će dodijeljena i nagrada »Mediteran« za najbolju glumačku izvedbu Novoga lista u čijem su žiriju novinari Svjetlana Hribar, Ivana Kocijan i Miljenko Marin.


Radni slogan 23. Festivala malih scena je »Gori li kazalište?«, koji – kako objašnjava selektor Bojan Munjin – na taj način želi ilustrirati naše uvjerenje da umjetnost u vrijeme iskušenja i kriza mora ostati na poprištu čovjekovih zebnji i napora. Tematski, ovogodišnje festivalske izvedbe, baveći se intimnim i društvenim pitanjima, metafizičkim dilemama i suočavanjem s prošlošću, ulijevaju se u zajednički prostor današnje čovjekove sudbine na koju pokušavamo utjecati po mjeri vlastite savjesti – ističe Munjin.


Umjetnički direktor Festivala je Nenad Šegvić, a organizatori HKD Teatar – Međunarodni festival malih scena Rijeka i Grad Rijeka – Odjel za kulturu.