Komemoracija u Zajcu

Oproštaj od glumice koja je obilježila riječko i hrvatsko kazalište

Kim Cuculić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Dirljivim riječima od prerano preminule riječke glumice oprostili su se njeni kolege i bliski suradnici izrazivši sućut obitelji i uvjerenje da će njene glumačke kreacije, ali i opće ljudske kvalitete, zadržati u trajnom sjećanju



RIJEKA » U povodu preranog odlaska dramske prvakinje Andreje Blagojević jučer je u HNK-u Ivana pl. Zajca održana je komemoracija. Sućut članovima obitelji izrazio je intendant Oliver Frljić, koji je kazao da je s Andrejom Blagojević bio povezan profesionalno i ljudski. Surađivali su na predstavi »Turbofolk«, koja je bila prvi Frljićev projekt u Rijeci, a njihovu sljedeću suradnju – na predstavi »Škrtac« – spriječila je bolest. Zadnju ulogu Andreja Blagojević ostvarila je pred dvadesetak dana u predstavi »Sh.Sh«, nakon koje se razgovaralo i o nekim novim suradnjama. Umjetničko bivanje Andreje Blagojević nažalost se prerano ugasilo – rekao je Frljić.


   U ime Grada Rijeke i gradonačelnika Vojka Obersnela obratio se dogradonačelnik Marko Filipović, istaknuvši da je Andreja Blagojević trajno obilježila dramsku scenu riječkog kazališta, oplemenivši kroz svoj rad naše živote. Ispred Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine sućut je izrazio Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, a telegram koji je uputio ministar kulture Berislav Šipuš pročitao je glumac Dražen Mikulić. Ovim povodom Šipuš ističe da je hrvatsko glumište ostalo zakinuto za sve uloge koje je Andreja Blagojević još mogla odigrati, a podsjećajući na niz sjajnih uloga koje je ostvarila, ministar kulture naglašava da je riječ o glumici koja će zauvijek ostati upamćena u povijesti hrvatskog kazališta.


  Slavko Juraga, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, istaknuo je da je Andreja Blagojević oživjela čitavu paletu različitih uloga i na hrvatskom i na talijanskom jeziku, što je moguće jedino u Rijeci i riječkom kazalištu. Ljudskih i umjetničkih kvaliteta Andreje Blagojević prisjetila se Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, istaknuvši da je ova glumica bila uzor svima i oličenje svih vrlina koje u današnjem kazalištu sve više postaju rijetkost. U ime kolega glumaca od Andreje Blagojević oprostio se Damir Orlić, opisujući je kao velikog borca i glumca radnika sa željom za učenjem i stjecanjem novih glumačkih vještina.




   Student glume Frano Barunčić, koji je glumio s Andrejom Blagojević u njenoj zadnjoj predstavi »Sh. Sh.«, pročitao je pismo profesorice Deborah Kinghorn, koja je Andreju Blagojević doživjela kao svjetlo u tami, dok je svojim ulogama znala utjeloviti velike konflikte čovječanstva. Glumica Valentina Lončarić, bivša studentica Andreje Blagojević, čitala je stihove koje je njezina profesorica napisala prije nekoliko mjeseci pod naslovom »Smrt Pitije ili potraga za istinom«.


   Marko Fortunato, u klavirskoj pratnji Ane Anconelli, izveo je ariju »Nemorina« iz Donizettijevog »Ljubavnog napitka«, a na brojne uloge Andreje Blagojević podsjetile su snimke i fotografije iz predstava u kojima je igrala – iz »Muškardina«, »Nunsensea«, »Zločina na Kozjem otoku«, »Menažerije«, »Turbofolka«, »Tri sestre«, »Opće bolnice« i drugih. Dugotrajnim pljeskom prisutni su se oprostili od Andreje Blagojević, a potom se upisali u knjigu žalosti.