Otvoreno 3. izdanje FEN-a

Opatija nakon kazališnog festivala dobiva i novi – Dom umjetnosti

Davor Žic

 Zbivanja se održavaju na brojnim lokacijama diljem Opatije, što FEN-u daje poseban šarm, ali jasno je da za velike kazališne produkcije moramo imati i bolje uvjete. Zato mogu sa zadovoljstvom reći da u roku od mjesec dana očekujemo građevinsku dozvolu za novi Dom umjetnosti, najavio je gradonačelnik Dujmić



OPATIJA  Predstavom “Plemena” u izvedbi zagrebačkih kazališta Planet Art i Teatar Exit svečano je večeras u hotelu Imperial otvoreno 3. izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske, na kojem će se do kraja tjedna odvijati čak 27 programa nezavisne scene – predstava, radionica, predstavljanja knjiga i okruglih stolova.


– FEN je zamišljen kao mjesto susreta suvremenog kazališnog izričaja kroz redateljsku i glumačku izvrsnost nezavisne kazališne scene, te služi kao svojevrsni poligon za „odmjeravanje snaga“ domaće neovisne produkcije. Pomno osmišljenom koncepcijom, ovaj mladi, ali ambiciozni festival već je izborio svoje mjesto na hrvatskoj kazališnoj sceni, i svrstao se uz vodeća domaća kulturna događanja, kazala je ministrica kulutre Andrea Zlatar Violić u svojoj čestitki FEN-u koju je u njeno ime pročitala izaslanica Iva Hraste-Sočo.


Dobre vijesti za ljubitelje kazališta u Opatiji donijeli su gradonačelnik Ivo Dujmić i župan Zlatko Komadina.




– Zahvaljujući našim izvođačima, ali i vrijednim djelatnicima Festivala Opatija, imamo treću godinu zaredom Festival neovisnog kazališta u našem gradu. Zbivanja se održavaju na brojnim lokacijama diljem Opatije, što FEN-u daje poseban šarm, ali jasno je da za velike kazališne produkcije moramo imati i bolje uvjete. Zato mogu sa zadovoljstvom reći da u roku od mjesec dana očekujemo građevinsku dozvolu za novi Dom umjetnosti, koji će biti smješten odmah iza ove pozornice, na lokaciji bivšeg kina, te vjerujem da ćemo do kraja ove godine i započeti s radovima, najavio je Dujmić, da bi Komadina dodao kako “gradonačelniku Dujmiću mogu obećati da, ako napravi projekt sukladno zakonskim propisima i prostornom planu, će mu Županija sigurno izdati lokacijsku dozvolu za novo kazalište”.


Ravnateljica Festivala Rajna Miloš istaknula je da se svake godine FEN može pohvaliti s novom nagradom, a ove godine radi se o Grand PRixu HUOJ-a za najbolju komunikacijsku kampanju u kategoriji malih tvrtki.


– Po svemu sudeći, bit će ovo rekordan FEN. Temeljem više od 60 prijava, odabrano je 20 predstava, za koje je i publika već pokazala izniman interes, jer nam pretprodaja ide jako dobro, kazala je Miloš, zahvalivši i sponzorima festivala, Zagrebačkoj banci, Rivijera Dekoru i Liburnija Parkingu.