Nova sezona riječkog HNK

Odgovorno kazalište obojano crvenim

Kim Cuculić

Sezonu otvara 3. listopada predstava »Don Quijote«, a najavljene premijere su Šnajderov »Hrvatski Faust«, »Pinokio« Collodija i Elvije Nacinovich, »Vincent« u režiji Olje Lozice i Orwellova »Životinjska farma«



RIJEKA »Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca – Kazalište narodu!« novi je slogan riječkog HNK-a kojim je predstavljena kazališna sezona 2014/2015. pod novim vodstvom. Najavljujući novo, odgovorno i različito riječko kazalište, intendant Oliver Frljić posebno je naglasio odgovornost prema poreznim obveznicima jer se kazalište sufinancira iz gradskog i državnog proračuna. Vezano uz aspekt financiranja, Frljić je najavio i brojne koprodukcije.


U ovoj kazališnoj sezoni Oliver Frljić obnašat će i dužnost vršitelja dužnosti Hrvatske drame. Na mjesto ravnateljice inače je imenovana  Magdalena Lupi Alvir, koja je na porodiljnom dopustu. Nova ravnateljica Talijanske drame je Leonora Surian, ravnatelj Baleta ostaje Ronald Savković, v. d. ravnatelja Opere još je neko vrijeme Igor Vlajnić, a zatim će ravnatelj Opere biti Marin Blažević, ujedno i glavni dramaturg riječkog HNK-a. Nova poslovna ravnateljica je Jasmina Šegon, koja je zahvalila sponzorima kazališta.Predstavljen je i novi upravljački model HNK Ivana pl. Zajca, koji teži decentralizaciji, što će biti definirano i Statutom kazališta. Pozivajući se na moto »Kazalište narodu!«, Marin Blažević najavio je i razgovore s publikom, odnosno želju da se kazalište na razne načine što više otvori »narodu«. Na tom je tragu zamišljena i inicijativa »Diplomirani gledatelj«, kojom će riječko kazalište otvoriti svoja vrata onima koji žele znati više o procesu nastanka predstave i kazalištu uopće. Time bi gledatelji postali bliski partneri u realizaciji programa. Novina u radu su i audije za pojedine predstave.

Hrvatski i talijanski »Pinokio«


Naslove Hrvatske drame u ovoj sezoni predstavio je Oliver Frljić. Novu kazališnu sezonu otvorit će 3. listopada predstava »Don Quijote« u režiji Kokana Mladenovića, koja iz otvorenog prostora Arheološkog parka u Starom gradu prelazi u zgradu kazališta. U studenom slijedi premijera Šnajderova »Hrvatskog Fausta« u režiji Olivera Frljića i dramaturgiji Marina Blaževića. Nakon toga premijerno će biti izveden »Pinokio«, predstava inspirirana Carlom Collodijem, za koju tekst, dramaturgiju i režiju potpisuje Elvia Nacinovich. Ova predstava izvodi se i u Hrvatskoj i u Talijanskoj drami, s dvjema glumačkim podjelama.



Na konferenciji za medije predstavljena je i kazališna pretplata, koja je također doživjela neke promjene. Od ove sezone uvedeni su novi pretplatnički ciklusi, dok su već postojeći osvježeni novim, riječkim nazivima: »Molo longo«, »Korzo«, »Morčić«, »Pod urom«, »Fiumara«…Upis dosadašnjih pretplatnika trajat će od 8. do 16. rujna, a upis novih pretplatnika od 17. do 27. rujna. Tijekom rujna blagajna kazališta je otvorena radnim danom od 9 do 19 sati, a subotom od 9 do 13 sati.


Na sceni »Zajc off« bit će izveden naslov »Vincent« u režiji Olje Lozice, dok će Orwellovu »Životinjsku farmu« režirati subotički redatelj Andraš Urban. Reprizni naslovi u Hrvatskoj drami su »Tri mušketira«, »Crnac«, »Ljepotica i zvijer«, »Turbofolk«, »Kurva« i »Zajedno«.Talijanska drama, kako je najavila Leonora Surian, sezonu otvara glazbenom komedijom »Pseudolusove muke« koju prema Plautu režira Giovanni Battista Storti. Slijedi »E se invece di Pinocchio« Elvije Nacinovich, a prema vlastitom nagrađenom tekstu glumica Rosanna Bubola izvest će monodramu »Kulise života«. U fazi dogovora je posljednja premijera Talijanske drame u ovoj sezoni – Krležina drama »U agoniji« u režiji Nenada Glavana iz Splita. Obnovu će doživjeti predstava »El dia que me quieras«.

Ravnatelj Baleta Ronald Savković najavio je dvije baletne premijere – »Barok-balet« na glazbu Vivaldija i Händela u koreografiji Ronalda Savkovića i Balazsa Baranyaija, te »Carmen« i »Šeherezadu« u koreografiji Lea Mujića i Ronalda Savkovića. Reprizno će biti izvedeni »Orašar« i autorski projekt Maše Kolar i Lea Mujića »Pour homme et femme/Za muškarca i ženu«.


Koprodukcije sa Zagrebom i Helsinkijem


Riječka Opera sezonu počinje »Jevgenijem Onjeginom« P. I. Čajkovskog u režiji Mađara Roberta Alföldija, a u koprodukciji s HNK Zagreb. Operni studio »Drama u operi« izvest će Bizetovu »Carmen«. Slijede Igor Stravinski i »Oedipus Rex« te »InferNO« prema skladbama Milka Kelemena za glas solo (Dunja Vejzović). Redatelj je Christian Romanowski, dirigent Finac mlađe generacije Ville Matvejeff (1986), a kao gošću sezone Marin Blažević predstavio je primadonu Dunju Vejzović. Na kraju sezone bit će izveden Mozartov »Don Giovanni« pod ravnanjem Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma, također iz Finske, a u partnerstvu s New Generation Opera iz Helsinkija. Marin Blažević ističe da se radi o redateljima koji dosad nisu režirali opere u Rijeci, što je pomak u odnosu na dosadašnju praksu kad se znalo dogoditi da većinu opernih naslova režira isti redatelj.


Novu podjelu imat će Verdijeva »La Traviata«, a reprizno će biti izvedeni »Faust«, »Okretaj zavrtnja« i »Pčelica Maja«. Bogat je i koncertni program u kojemu je naglasak stavljen na riječke umjetničke snage. Među njima su Marco Graziani, Goran Filipec, Filip Fak i Petar Kovačić, dok će gala koncerte imati Kristina Kolar i Diana Haller. U finalu sezone bit će održan koncert novog, počasnog člana ansambla Giorgia Suriana.


Spomenimo još i ZIM, dramski studio za djecu i mlade, koji će u listopadu imati premijeru »Ja, glumac« – autorski projekt Renate Carole Gatice i Rebecce Agić. U povodu nove kazališne sezone obratili su se i gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar te Gordana Žulj, direktorica regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke. Ovom prilikom promovirane su i crvene kazališne majice s otisnutim motom »Narodno kazalište – Kazalište narodu!«