Posljednje zbogom

ODLAZAK LEGENDE Umro Predrag Ejdus

Svjetlana Hribar

Predrag Ejdus kao Lambert

Predrag Ejdus kao Lambert



BEOGRAD U 72. godini, nakon duge i teške bolesti s kojom se, doslovce, hrvao igrom u teatru, umro je prvak Drame Narodnog pozorišta, Predrag Peca Ejdus. Još u svibnju, gledali smo ga na Festivalu malih scena u Rijeci  kao Lamberta u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)“, u režiji Jagoša Markovića, koji ga je pak smatrao nezamjenjivim sudionikom svojih kazališnih ostvarenja. Uostalom, tko se ne sjeća Predraga Ejdusa kao Zlati kuma iz Jagoševa „Skupa“, koji nas je ostavio bez daha 2003.godine? Ili prošle godine u Čehovljevom „Ivanovu“, u kojem je – uz niz zaista sjajnih glumaca – upravo Ejdus, kao ostarjeli Ujak, onako krhak i iscrpljen bolešću, davao ton i zamah čitavoj predstavi!?


 Ovaj zaista legendarni glumac odigrao je u svom profesionalnom životu više od 200 dramskih uloga,snimio pedesetak filmova i tridesetak uloga u TV serijama i više od 200 uloga u radio dramama snimljenim za Radio Beograd… Bio je dobitnik je svih najvećih nagrada za dramsku umjetnost u svojoj zemlji – od Zlatnog ćurana za životno djelo do Sterijine nagrade i Dobričina prstena. Prošle godine vratio se i na Dubrovačke ljetne igre ulogom u „Glembajevima“…


Njegova najpoznatija kazališna uloga bila je Sterijin KirJanja u istoimenoj predstavi u režiji Egona Savina. Dvadeset i pet godina bila je na repertoaru Narodnog pozorišta, glumačke generacije su se mijenjale kao i one u gledalištu, samo je Ejdus uvijek i do kraja bio – Kir Janja… Od premijere krajem 1992., Predrag Ejdus posljednji put odigrao Kir Janju u travnju ove godine i to 237-mi put… A kao kuriozitet ostat će zabilježeno da je ulogu Bernarda Draha, u „Šovinističkoj farsi“ odigrao 1800 puta!!!




Bio je cijenjen i voljen jednako od kolega koliko i od publike. U svojim intervjuima često je isticao kako glumac postoji dok igra na sceni. To je bio njegov kredo i unatoč svim prognozama i dijagnozama – igrao je dok ga bolest nije shrvala. Svi mediji koji drže do kulture i teatra objavili su sinoć: Prvi put večeras, Peca neće doći… Bio je glumac koji nije priznavao bolest, koji nije otkazivao predstave i kojem je kazalište bilo najvažnije mjesto u životu.