Premijera u zagrebu

Nušićeva Gospođa ministarka u Frljićevoj režiji otvorila sezonu u Kerempuhu

Hina

Izvedbu prate titlovi na hrvatskom jeziku, koje je redatelj Frljić prethodno obrazložio reakcijom na rasprave o razlikama hrvatskog i srpskog jezika



ZAGREB  Premijerna izvedba kultne komedije srpskog književnika Branislava Nušića »Gospođa ministarka«, u režiji Olivera Frljića, otvorila je u subotu navečer novu sezonu Satiričkog kazališta Kerempuh.


Nušićevo djelo, poznato po prikazu licemjerja, pohlepe i bolesne ambicije, nije aktualizirano, već je prikazano u izvornom obliku i na srpskom jeziku, kako je i napisano prije stotinjak godina.


Izvedbu prate titlovi na hrvatskom jeziku, koje je redatelj Frljić prethodno obrazložio reakcijom na rasprave o razlikama hrvatskog i srpskog jezika. 




Prikazivanjem titlova željelo se »zorno predočiti besmislenost pogleda na jezik kakav imaju neki kulturni pregatelji u hrvatskom društvu, kojima je kultura postala platforma za sirovi nacionalizam«, ističe u programskoj knjižici predstave autorica adaptacije hrvatskoj varijanti Snježana Kordić. 


U naslovnoj ulozi, tumačeći jedan od najpopularnijih književnih likova na ovim prostorima, nastupila je Elizabeta Kukić. U predstavi još glume Maja Posavec, Borko Perić, Edo Vujić, Ana Maras, Hrvoje Kečkeš, Ivan Đuričić i drugi glumci Kerempuhova ansambla.


Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, scenografkinja i kostimografkinja Sandra Dekanić, a savjetnik za jezik i scenski govor bio je srpski glumac Bogdan Diklić.