Edukacija

Novi umjetnički projekt Gradskog kazališta lutaka: Premijerno o izvedena “Teatromanija”

Kim Cuculić



U Osnovnoj školi Pećine premijerno je izveden novi umjetničko-edukativni projekt Gradskog kazališta lutaka Rijeka »Teatromanija«, autorica Vedrane Balen Spinčić i Petre Šarac, u sklopu programa Ministarstva kulture koji potiču razvoj publike u kulturi. »Teatromanija« je namijenjena učenicima starijih razreda osnovne škole, a prvi put u njoj su uživali šestaši.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka s razvojem umjetničko-edukativnih projekata započelo je 2014. godine s postavkom projekta »Lutkofor« usmjerenog razrednoj nastavi.


– Poneseni uspjehom i potražnjom takvih projekata od strane škola, a na poticaj javnog poziva Ministarstva kulture za programe koji potiču razvoj publike, odlučili smo kreirati program za stariji osnovnoškolski uzrast – kaže profesorica hrvatskog jezika, kazališna djelatnica i autorica tekstova lutkarskih predstava Vedrana Balen Spinčić, koja je projekt osmislila i razvila zajedno s Petrom Šarac, diplomiranom glumicom i lutkaricom te dramskom edukatoricom. U projektu sudjeluje i glumica Petra Kovačić, koja također ima veliko iskustvo u radu s djecom u okviru dramske edukacije, a kao lutkarski tehnolog i scenograf, projektu se pridružio i akademski kipar Mihajlo Uzelac.




»Teatromanija«, projekt koji su šestaši OŠ Pećine oduševljeno prihvatili i aktivno u njemu sudjelovali, sastoji se iz dva dijela. Točnije, prvi dio odnosi se na izvedbeni moment koji sadržajno obrađuje kratku povijest lutkarstva počevši od renesanse, kroz barok te romantizam. Istražujući povijesnu građu pri dramaturškoj pripremi, izdvojeni su najzanimljiviji trenutci te su kroz kazališnu igru prezentirane marioneta, sajmišno kazalište, commedia dell’arte, a obrađeni su i pojmovi cenzure u kazalištu. Također, ovdje se spominje i Goethe, a završava se s ginjolom i lutkarskom igrom s njim.


U drugom dijelu, radioničkom, u kojem djeca sudjeluju zajedno s glumicama, kroz igru riječima, asocijacija, pantomime, učenici ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa kroz vlastitu igru uče o kazalištu. »Teatromanija« će se ponovo izvesti za petaše Osnovne škole Gornja Vežica, a u ponudi GKL-a Rijeka ostaje tijekom cijele sezone 2019./2020. u kojoj riječki lutkari slave svoj 60. rođendan.