Program za male i velike

Nova ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir: Spajat ću baštinu sa svijetom

Hina

Nova ravnateljica riječkih lutkara Magdalena Lupi Avril / Snimio Sergej Drechsler

Nova ravnateljica riječkih lutkara Magdalena Lupi Avril / Snimio Sergej Drechsler

Magdalena Lupi Alvir navela je da će nastojati otvarati kazalište s vremenom mladima, ali i odrasloj publici, ističući da joj je vrlo bitan rad na razvoju publike



Nova ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak predstavila je svoj četverogodišnji program, ocijenivši da je rad s djecom vrlo odgovoran, te istaknula da joj je namjera spajati tradicijsko i novo u djelovanju GKL-a, spajati baštinu s europskim i svjetskim te stvarati program koji korespondira s današnjim vremenom, ali na djeci blizak način.


Lupi Alvir navela je da će nastojati otvarati kazalište s vremenom mladima, ali i odrasloj publici, ističući da joj je vrlo bitan rad na razvoju publike.


Tri nova programa


Iz svog plana izdvojila je tri nova programa, a to su »kazalište u pelenama» namijenjeno djeci do druge godine života, »pripovjedno kazalište«, kao novija forma sve popularnija u svjetlu te rad s mladima kroz lutkarski laboratorij, u kojem će se putem javnog natječaja omogućiti mladim redateljima, dramaturzima i likovnjacima da predlažu ideje za nove predstave, prema kojima će GKL postaviti jedan svoj novi projekt. 




Nova ravnateljica riječkih lutkara istaknula je da želi jačati suradnju i koprodukcije s drugim kazalištima u Rijeci i izvan nje. Na konferenciju za novinare pozvala je dosadašnju ravnateljicu u tri mandata Zrinku Kolak Fabijan, koja odlazi u mirovinu te navela da ne smatra da s novim ravnateljem sve počinje ispočetka u jednoj ustanovi. Zahvalila je Kolak Fabijan na učinjenom u GKL-u rekavši da će ono što je dobro i kvalitetno zadržati.


»Silno sam zadovoljna što je Magdalena izabrana jer poznaje kazalište iznutra i već dugo surađuje s kazalištem lutaka pa sam sigurna da kazalište dolazi u sigurne ruke«, kazala je Kolak Fabijan.


Gostovanje u Kragujevcu


Magdalena Lupi Alvir ostvarila je prvu profesionalnu suradnju prije 26 godina upravo u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, a potom je s riječkim lutkarima surađivala na brojnim projektima kao autorica teksta ili dramaturginja.


Do sad je radila u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao dramaturginja te, u posljednje vrijeme, kao ravnateljica Hrvatske drame.


Na konferenciji za novinare najavljeno je i gostovanje po pozivu GKL Rijeka na međunarodni lutkarski festival »Zlatna iskra« u Kragujevcu od 10. do 13. svibnja s višestruko nagrađivanom predstavom »Pustolovine Toma Sawyera« koju je prema romanu Marka Twaina i dramatizaciji Matka Botića režirao Saša Anočić. To će biti treće gostovanje GKL Rijeka na tom festivalu.