KC Kalvarija

Nova premijera Ri teatra: O ljudima i fasadama koje nose na licima

E. B.

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

»Fasada«, redatelja Bojana Lakoša, prikazuje se u kontekstu programa »Svaka 4 tjedna premijera jedna«



RIJEKA Projekt »Svaka 4 tjedna premijera jedna« Ri teatra ove subote donosi premijeru predstave »Fasada« u riječkom Kulturnom centru Kalvariji u 20 sati.


Redatelj Bojan Lakoš i glumci novinare su na jučerašnjoj konferenciji u Ri infu dočekali noseći crne maske na licu. Fasada je, kažu, lažno lice koje nosimo da bismo ostavili dojam i sakrili osjetljive dijelove sebe. Puno je različitih načina na koje se fasade reflektiraju na svakodnevni život, na odabir partnera, prijatelja, susjeda, a dok fasade padaju, često se puno toga u životu mijenja.


U novoj predstavi Ri teatra bit će riječi o ljudima koje poznajemo, s kojima se svakodnevno susrećemo. Prema najavi sadržaja predstave, glavni likovi su stanari nebodera, koji naizgled žive u dobrim međususjedskim odnosima. Kulminacija sukoba ipak nastupa kad dobroćudni kućepazitelj Neven Cvjetković nakon smrti svoje majke preuzima njenu cvjećarnicu. Nesvjestan majčine tamne prošlosti, njena ga priča ipak sustiže. U tom sukobu započinje ujedno i glavna priča kroz koju se otkrivaju prave fasade svih likova.


Autorski tim koji potpisuje predstavu uz redatelja Bojana Lakoša su scenograf Marko Dorčić, tehničko vodstvo Igor Kondić, te ansambl koji čine: Tomislav Vičević, Tajana Doko, Krešo Medaković i Marino Lencović.Budući da su karte za subotnju premijeru već sve rasprodane, repriza predstave zakazana je idući dan, u nedjelju, u isto vrijeme. Sljedeće reprize predviđene su za 13. i 14. svibnja ove godine.

»Fasada« je druga premijera u sklopu projekta »Svaka 4 tjedna – premijera jedna«, koji je započeo u veljači 2017. premijerom SF-komedije »Građanin George«.