Kazalište pred sudom

Nova ljevica brani predstavu Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje«

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Nova Ljevica u priopćenju ističe kako je sve počelo koordiniranom akcijom Hrasta i satelitskih mu stranaka s jedne strane te Splitsko-makarske nadbiskupije, čije priopćenje, kako ocjenjuju, obiluje viškom patosa, sveopćeg kiča i cenzorskih nastojanja. S druge strane, nastavilo se, kažu, mobilizacijom pravaša kojima očito fale oni 'divni' dani kad se ljude zbog porijekla i političkih stavova protjerivalo iz grada.



SPLIT – Nova ljevica, stranka kojoj je predsjednik Dragan Markovina, u nedjelju je stala u obranu predstave Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje« protiveći se zahtjevima da se ona ukloni s repertoara ovogodišnjih »Marulićevih dana.


»Nacionalističko-klerikalna histerija izazvana pukom izvedbom jedne kazališne predstave, koja posljednjih dana trese Split, a kulminaciju bi trebala doživjeti u ponedjeljak, 24. travnja, pokazuje svu bijedu ovdašnje desnice. Kako intelektualnu, tako i civilizacijsku i moralnu,« ocjenjuje u priopćenju Nova ljevica.


Iz Nove ljevice ističu kako se posljednjih dana moglo čuti svašta »od poziva na zabrane i molitve, do poziva na mirne i nešto manje mirne prosvjede,« sve zbog izvedbe predstave Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje« na Marulićevim danima te ocjenjuju da današnja desnica na taj način »dopušta i protežira isključivo vlastito nasilje.«




Nova Ljevica u priopćenju ističe kako je sve počelo koordiniranom akcijom Hrasta i satelitskih mu stranaka s jedne strane te Splitsko-makarske nadbiskupije, čije priopćenje, kako ocjenjuju, obiluje viškom patosa, sveopćeg kiča i cenzorskih nastojanja. S druge strane, nastavilo se, kažu, mobilizacijom pravaša kojima očito fale oni ‘divni’ dani kad se ljude zbog porijekla i političkih stavova protjerivalo iz grada.


Podsjećaju i na priopćenje ministarstva kulture te izjavu gradonačelničkog kandidata Andre Krstulovića Opare koji je za jedan dnevni list rekao kako se u slučaju Olivera Frljića radi o tome da nedostatak talenta i kreativnosti nadmašuje provokacijom te da će se on založiti da ubuduće u festivalskom vijeću sjedi i predstavnik grada koji bi pazio da se ovakve stvari spriječe.


»Drugim riječima, Opara je izjavio kako planira uvesti cenzuru umjetničkog izražavanja. Sve skupa postaje još smješnije, znamo li da je Frljić jedan od najboljih i najtalentiranijih redatelja s ovih prostora, s uspješnom europskom karijerom,« navodi se u priopćenju Nove ljevice iz koje ocjenjuju kako »ne postoji nikakva strukturalna razlika između takvih stajališta i onih koji su opravdavali napad na Charlie Hebdoe (satirični listi u Parizu) ili palili Feral Tribune na splitskoj Pjaci.«


Ministarstvo kulture je u vezi Frljićeve predstave na »Marulićevim danima« u subotu priopćilo da su »poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine«.


Nezadovoljstvo zbog uvrštavanja predstave »Naše nasilje i vaše nasilje«, koja je izazvala prijepore u Hrvatskoj, ali i na gostovanju u Poljskoj te u Sarajevu (BiH), na repertoar ovogodišnjih »Marulićevih dana«, u subotu je izrazila i Splitsko-makarska nadbiskupija priopćivši kako ta predstava vrijeđa osjećaje građana i vjernika, te je pozvala odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja i njezino uvrštavanje na program te »Marulićevih dana«.