20. "Zajčevi dani"

Nikola Šubić Zrinjski: HNK Ivana pl. Zajca obnavlja najizvođeniju operu

Kim Cuculić

Premijerna izvedba u režiji Krešimira Dolenčića bila je 2005. godine – predstava je u režijskom smislu ostala ista, ali je osvježena novim solističkim snagama



RIJEKA » Svečana obnova opere »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca središnji je događaj jubilarnih 20. »Zajčevih dana«. Ova glazbena tragedija u tri čina na programu je HNK Ivana pl. Zajca 8., 10., 11., 12. i 13. veljače, a kako je podsjetila upraviteljica propagande kazališta Milena Jerneić, premijerna izvedba u režiji Krešimira Dolenčića bila je 2005. godine. Predstava je u režijskom smislu ostala ista, ali je osvježena novim solističkim snagama.



U povodu 115. godišnjice rođenja Lovre pl. Matačića, riječki HNK tijekom veljače priprema glazbeni program posvećen ovom velikom hrvatskom dirigentu i skladatelju čije je djelovanje vezano i uz Rijeku. Matačićevoj obljetnici posvećeni su svečana obnova i izvedbe »Nikole Šubića Zrinjskog«, koncert sopranistice Olge Šober »Domovini i ljubavi« i simfonijski koncert orkestra Opere »Večer glazbe francuskih skladatelja«.





   Izvedbom će ravnati Igor Vlajnić, a u podjeli svečane obnove su Siniša Hapač, Kristina Kolar, Marijana Prohaska, Sergej Kiselev, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Bojan Fuštar, Sanjin Mandičić, Dario Bercich, Ivan Zorco, Siniša Oreščanin i Darko Matijašević. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinje Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, oblikovatelj svjetla Vladimir Kazda, a koreografkinja Sonja Kastl. Sudjeluju zbor i orkestar Opere i ansambl Baleta.


U naslovnoj ulozi Nikole Šubića Zrinjskog nastupit će gost Siniša Hapač, kojemu je ovo sedma produkcija »Zrinjskog«. Ulogu Eve, žene Zrinjskoga, pjevat će Kristina Kolar, a u ovoj ulozi nastupit će i Mirella Toić. U ulozi Jelene, kćeri Zrinjskoga i Eve, pojavit će se mlade sopranistice Vanja Zelčić i Marijana Prohaska, koje su istaknule da je san svakog soprana pjevati Jelenu. Ovu ulogu u jednoj od podjela pjevat će i Ingrid Haller.


   U roli Lovre Juranića nastupit će Sergej Kiselev, a Mehmeda Sokolovića pjevaju Voljen Grbac i Davor Lešić. Voljen Grbac podsjetio je da je dosad sudjelovao u četiri različite produkcije »Zrinjskoga«, dok mu je veliku čast predstavljao nastup s Vladimirom Ruždjakom, slavnim hrvatskim Zrinjskim. Sulejmana će prvi put pjevati Slavko Sekulić.


   Ravnateljica riječke Opere Saša Broz istaknula je da je Zajčev »Nikola Šubić Zrinjski« naše najljepše i najizvođenije operno djelo, koje se trenutačno nalazi na repertoaru zagrebačkog, riječkog i osječkog HNK-a. Iako je praizvedba »Zrinjskoga«, kojom je dirigirao Ivan pl. Zajc, bila još 4. studenoga 1876. u Zagrebu u tadašnjem Narodnom kazalištu, morala su proći duga desetljeća prije nego što se »Zrinjski« pojavio u riječkom kazalištu. Tek poslije rata, 1946. izvedena je u Narodnom kazalištu ova velika glazbena tragedija, kao prva predstava tek osnovane Opere. Dirigirao je maestro Boris Papandopulo, a naslovnu ulogu pjevao je Milan Pihler, legenda riječkog kazališta i jedan od ponajboljih Zrinjskih svih vremena.


   Kazalište 22. rujna 1953. godine dobiva novi naziv Narodno kazalište Ivana Zajca, kojim se Rijeka konačno odužuje jednom od najslavnijih sugrađana što ih je ikad imala. Ove godine navršava se 100. godišnjica Zajčeve smrti.