Izgubio bitku

‘Nema više Gige Moravca’: Cijeli Balkan tuguje za preminulim Markom Nikolićem

Hina

Glumac kojeg su obožavale generacije gledatelja s područja nekadašnje Jugoslavije, široj je publici bio najpoznatiji po ulozi Dragiše Gige Popadića, glave obitelji Popadić iz kultne televizijske serije »Bolji život«



Poznati televizijski, kazališni i filmski glumac Marko Nikolić preminuo je u beogradskom Kliničko-bolničkom centru »Zvezdara« izgubivši u 73. godini života bitku s teškom bolešću s kojom se borio duže vrijeme. Glumac kojeg su obožavale generacije gledatelja s područja nekadašnje Jugoslavije, široj je publici najpoznatiji bio po ulozi Dragiše Gige Popadića, glave obitelji Popadić iz kultne televizijske serije »Bolji život«. Iz tog perioda, osim slave, ostao mu je i nadimak – Giga Moravac.


Nikolićev odlazak u srijedu navečer diskretno je na društvenim mrežama objavila njegova kći, također glumica, Mina Nikolić, postavljajući na Facebooku fotografiju na kojoj je s ocem, te godine njegova rođenja i smrti: 1946. – 2019.


Rođen u Kraljevu, glumu je diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu, a najveći dio kazališne karijere – od 1970. godine, proveo je kao član Narodnog pozorišta u Beogradu. Televizijsku slavu stekao je glavnom ulogom u TV seriji »Bolji život« Televizije Beograd, koja je višestruko emitirana i reprizirana i na televizijskim postajama u regiji.




»Bolje da me pamte po Gigi Popadiću, nego po nekom zločinu. Čovjek ako hoće biti zapamćen, može to vrlo lako postići. Meni je jedino žao što ta uloga nije neki veliki glumački domet. Ali to ti se dogodi samo jednom u karijeri, da dobiješ scenarij i znaš da si dobio loptu na jedanaesterac. Ta uloga kao da je bila pisana po meni«, rekao je Nikolić u razgovoru za Jutarnji list.


Brojne reakcije 


Među brojnim Nikolićevim ulogama su glavne uloge u serijama »Karađorđe« i »Vuk Karadžić«, te u filmovima »Bit će skoro propast svijeta«, »Divlje godine«, »Djevojački most«, »Užička republika«, »Boško Buha«, »Petrijin vijenac«, »Veliki transport«, »Quo vadis«, »Montevideo, Bog te video« i drugim. Marko Nikolić dobitnik je nagrade »Pavle Vuisić« za izuzetan doprinos glumačkoj umjetnosti, te više drugih priznanja.


Njegova smrt izazvala je reakcije velikog broja njegovih kolega koji su redom o njemu govorili u superlativima.


Svetlana-Ceca Bojković, koja je u »Boljem životu« igrala njegovu suprugu Emiliju, izjavila je za Blic da se ne može pomiriti s činjenicom da »nema njenog Gige Moravca«.


– Strašno mi je teško. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao što se toliko mučio. On je bio divan čovjek i nije zaslužio ovakav odlazak. Nismo se vidjeli i čuli, ali su mi rekli da se izvukao iz te bolesti. Bio je pun nade da će sve to pobijediti, a nažalost se desilo suprotno – ispričala je glumica za Blic.


Glumica Lidija Vukićević, koja je u seriji igrala kćer Violetu, također se oprostila od svog »televizijskog oca«.


– Sigurna sam da je smrt samo vidljivi prekid ljubavi. Volim te, Gigo, i uvijek ću voljeti mog televizijskog tatu – napisala je Vukičević.


Jedan od nas… 


Glumac Vojislav Brajović izjavio je da je »Marko bio jedna gorda pojava, lafčina, odličan glumac i čovjek«.


– Odlaze polako velikani i čini mi se da o njima sada govorimo kako je trebalo to da činimo dok su bili živi – rekao je Brajović za srpske medije, dok je direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić naglasio jednu Nikolićevu posebnost.


– Na neki način uspio je u svakoj svojoj TV ulozi biti ono što Englezi nazivaju ‘everyman’, jedan od nas, brat, otac, suprug, jednostavno rečeno, dio porodice. Taj nivo popularnosti mogu doseći samo najveći – rekao je Jevtić.


Nikolić je u borbi s bolešću pokleknuo nedugo nakon Olivera Dragojevića, još jednog velikana kojeg su obožavala brojne generacije s područja bivše zajedničke države, a kojeg je i sam Nikolić spomenuo u jednom od svojih intervjua.


– Kad bih počeo razmišljati, sve bi se, što kaže moj omiljeni Oliver Dragojević, svelo na to da kad skupiš što je bilo, cijeli život u jednu pjesmu stane. E meni se sada tako čini. Za čim da žalim? Više bih proveo vremena nabrajajući za čim da žalim, nego što sam uopće proveo života, jer sam izuzetno ljubopitljiv i zainteresiran za sve živo na svijetu – izjavio je Nikolić.


Na terapije javnim prijevozom 


Mnogi stanovnici Beograda često su Nikolića viđali u gradskom prijevozu, kojim je odlazio i na kemoterapije na onkološki odjel beogradskog Kliničkog centra.


»Naviknut sam na gradski prijevoz, ja sam stara mušterija još od studentskih dana…Išao sam stalno na onkologiju… sad idem samo jednom u šest mjeseci«, rekao je Nikolić u jednom od posljednjih televizijskih intervjua za TV Prva.


Odlaganje smrti


Marko Nikolić se u jednom od razgovora s medijima dotaknuo i svoje bolesti, upravo u trenutku kada se bolest povukla i kada je izgledalo da je pobijedio u toj borbi.


»Ne mogu reći da mi je ovo drugi život. Lijepo je što sam to odložio, a svjestan sam da je ovo samo odlaganje. Kad ispred nekog zakoči automobil na pet centimetara, to je samo odlaganje do biološke smrti«, rekao je Nikolić.