Novi pretplatnički ciklusi

Nećete premijere, klasične predstave, Matvejeffa, hitove u HNK Ivana pl. Zajca? A pretplatu na Piranski zaljev?

Kim Cuculić

Oni koji nisu ljubitelji klasičnog kazališta mogu se pretplatiti na »Neću klasično kazalište!« i gledati »Hrvatsku rapsodiju« Miroslava Krleže, »Trilogiju o hrvatskom fašizmu« Olivera Frljića i Marina Blaževića, autorski projekt Olivera Frljića »Kompleks Ristić«, »Pred mirovinom« Thomasa Bernharda, Bizetovu »Carmen« za komornu scenu, Mozartova »Don Giovannija«, Händelova »Julija Cezara u Egiptu« i suvremenu baletnu predstavu »Sex«



Prema riječima Marina Blaževića, zamjenika intendanta HNK Ivana pl. Zajca, upisi pretplate traju desetak dana i već je zabilježeno oko 760 pretplatnika, dok organizirana prodaja programa bilježi 3.490 ulaznica.


U novoj kazališnoj sezoni HNK Ivana pl. Zajca ponudio je sedam novih pretplatničkih ciklusa. To su: »Budi prvi«, »Ville Matvejeff dirigira«, »The best of – hit predstave Kazališta«, »Hoću klasično kazalište!«, »Neću klasično kazalište!«, »Piranski zaljev« i »Komorni koncerti u Mramornoj dvorani«.


Neke od tih pretplata koncepcijski su zanimljive. Pretplata »Hoću klasično kazalište!« tako donosi naslove »Tko se boji Virginije Woolf?« Edwarda Albeeja, Mozartovog »Don Giovannija«, Verdijeva »Rigoletta«, »Orašara«  Čajkovskog, »San Ivanjske noći« u koreografiji Lea Mujića, Gala balet, gostovanje »Ane Karenjine« Čajkovskog u izvođenju HNK-a u Zagrebu i Donizettijeve »Kazališne običaje i neuobičajenosti«.




Oni koji nisu ljubitelji klasičnog kazališta mogu se pretplatiti na »Neću klasično kazalište!« i gledati »Hrvatsku rapsodiju« Miroslava Krleže, »Trilogiju o hrvatskom fašizmu« Olivera Frljića i Marina Blaževića, autorski projekt Olivera Frljića »Kompleks Ristić«, »Pred mirovinom« Thomasa Bernharda, Bizetovu »Carmen« za komornu scenu, Mozartova »Don Giovannija«, Händelova »Julija Cezara u Egiptu« i suvremenu baletnu predstavu »Sex«.


Posebno je interesantan pretplatnički ciklus »Piranski zaljev«, koji je u programu pretplate za kazališnu sezonu 2015./2016. ovako najavljen:


– Što Hrvatska i Slovenija dijele osim Piranskog zaljeva/Savudrijske vale? Od ove godine i jedan pretplatnički ciklus istog imena. Svojim pretplatnicima nudimo mogućnost da u okviru ovog ciklusa naprave dva izleta do Ljubljane i pogledaju dvije predstave u kultnom Slovenskom mladinskom gledališču. U cijenu pretplate uključen je prijevoz, te ručak i turistički obilazak Ljubljane…


Novo ruho dobila je i sezonska knjižica HNK Ivana pl. Zajca. Formatom je manja od ranijih, a naslovnicu joj krasi detalj »ruzinavog broda«. U sličnom stilu su i fotografije u unutrašnjosti knjižice koje prikazuju ne baš najbolje stanje eksterijera i interijera riječkog kazališta, koje vapi za obnovom. Na fotografijama su uništena drvenarija, izlizani tepisi, posljedice vlage…, a knjižicu zaključuju dvije paralelne fotografije – na jednoj je rđom uokvireno ime broda »Galeb«, a na drugoj detalj derutnog kazališta s natpisom »Nova sezona«. U knjižici su, naravno, i prizori iz predstava i lica kazališnih umjetnika.