Do 10. lipnja

Natječaj za intendanta riječkog HNK: Prijave potvrdili Marin Blažević i Ana Vilenica

Kim Cuculić

Za sada poznata samo dva kandidata za intendanta riječkog teatra / Foto Vedran Karuza

Za sada poznata samo dva kandidata za intendanta riječkog teatra / Foto Vedran Karuza



Nakon što je riječko Gradsko vijeće razriješilo Olivera Frljića dužnosti intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca, za vršitelja dužnosti imenovan je Marin Blažević te je raspisan natječaj za intendanta. Natječaj je otvoren od 25. svibnja do 10. lipnja, praktički do kraja ovog tjedna. Iz pravne službe riječkog HNK-a još nam nisu mogli potvrditi je li koja omotnica pristigla na adresu kazališta, no doznajemo da se barem dva kandidata namjeravaju javiti na natječaj.


V.d. intendanta Marin Blažević potvrdio nam je da će se javiti na natječaj za intendanta, što je na neki način i očekivano jer su Oliver Frljić kao intendant i Marin Blažević kao kazališni dramaturg zajednički predložili program »Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 2015 – 2018«, a Blažević je ujedno i aktualni ravnatelj riječke Opere.


Druga zasad poznata kandidatkinja za intendanta je Ana Vilenica, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica rođena u Rijeci. Vilenica nam je potvrdila da će se javiti na natječaj, a objasnila je i što ju je potaknulo na ovaj korak.




– Već se dugo godina spremam vratiti u Rijeku i voljela bih nešto napraviti za svoj grad. Mislim da je sad došao taj trenutak. Skupila sam dovoljno hrabrosti da se javim na natječaj za intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca, s kojim već dugi niz godina surađujem. Puno toga znam raditi i mislim da mnogo mogu dati. Ne znam kakav će biti rezultat natječaja, ali ću se prijaviti jer je to moja velika želja – ističe Ana Vilenica.


Podsjetimo, Oliver Frljić otišao je s pozicije intendanta na pola četverogodišnjeg mandata, a kao razlog navedeno je to da se pridružuje timu za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture u kojem je upravo on zadužen za koncipiranje kazališnog i izvedbenog programa te internacionalizaciju kazališta.