Smotra amaterskih kazališta

Najbolja predstava “Paralele” riječkog Teatra Scena

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Nagradu za režiju predstave »Karolina Belinić« dobio je Siniša Posarić, nagradu za najbolju žensku ulogu ravnopravno dijele Ivana Brljak i Danijela Lipić, a nagradu za najbolju mušku ulogu također ravnopravno dijele Alen Lorencin i Nikola Šubić. Smotra je održana proteklog vikenda u Rijeci i Bribiru



RIJEKA/BRIBIR Predstava »Paralele« Teatra »Scena« iz Rijeke najbolja je predstava Smotre amaterskih kazališta Primorsko-goranske županije, što je proteklog vikenda održana u Rijeci i u Bribiru.


Nagradu za režiju predstave »Karolina Belinić« dobio je Siniša Posarić iz Kazališne grupe Viktora Cara Emina, a nagradu za najbolju žensku ulogu ravnopravno dijele Ivana Brljak za ulogu školske spremačice u predstavi »Tri veseloigre« KG-a Viktora Cara Emina i Danijela Lipić za ulogu Vincence u predstavi »Koze diši prč« Udruge »Domoljub 1909.«


Nagradu za najbolju mušku ulogu ravnopravno dijele Alen Lorencin i Nikola Šubić u predstavi »Paralele« Teatra »Scena«. Posebno priznanje za njegovanje kulturne baštine dobila je predstava »Čuvarina« KUD-a Bribir.




Tako je odlučio stručni žiri koji su činile kazališne kritičarke Gordana Ostović iz Zagreba i Kim Cuculić iz Rijeke, a Gordana Ostović je i izbornica koja je za odlazak na 57. festival hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture poslala predstavu »Paralele« riječkog Teatra »Scena«. Na Smotri je sudjelovalo šest predstava iz PGŽ-a te jedna iz Istre.


Smotru je otvorio mjuzikl »Blues Brothers« Filodrammatice giovani e giovanissimi Zajednice Talijana u Rovinju, prema tekstu i u režiji Diega Giuricina. Pozivajući se na sad već kultne »Blues Brotherse«, ova predstava na talijanskom jeziku nastala je u povodu desete godišnjice djelovanja dramske grupe. U poznati predložak Diego Giuricin utkao je vlastiti senzibilitet, a gosti iz Rovinja – koji u ovoj predstavi glume, pjevaju i plešu uz uživo izvedenu glazbu – pokazali su radost igre i entuzijazam koji se može osjetiti kod kazališnih amatera – onih koji istinski vole teatar.


Čuvari tradicije


Amaterska kazališta često su i čuvari hrvatskih dijalekata, kao i tradicijske kulture. Dobar primjer svojevrsne kazališne arheologije predstavlja »Čuvarina« dramske sekcije KUD-a Bribir u režiji Jelene Jerčinović, u kojoj je na bribirskoj čakavštini uprizoren stari običaj čuvanja pokojnog člana obitelji. U ovoj predstavi, čija se scenografija temelji na autentičnim predmetima, rekonstruirana je prava primorska kuća.


Scenski prostor podijeljen je u dva dijela – sobu u kojoj se »čuva« pokojnica i kuhinju u kojoj se okupljaju članovi obitelji i susjedi. U svom duhovito napisanom tekstu Kate Grgurić kreirala je niz živopisnih likova, koji ispod maske tuge za umrlom sumještankom postupno razotkrivaju svoje pravo lice i tipične ljudske mane. Otkrit će se i da ucviljeni udovac krije veliku obiteljsku tajnu, pa na kraju predstave u Bribir dolazi njegov sin kojega je dobio s drugom ženom dok je bio iseljenik u Americi.


Vjerojatno svaka primorska kuća pamti ovakve i slične priče, a jedna od njih ispričana je u komediji »Koze diši prč« Udruge »Domoljub 1909.« čija se radnja odvija na području Rukavca i Opatije. U ovoj predstavi likovi govore tipom čakavice karakteristične za ovaj kraj, a vrijeme zbivanja je period nakon Drugog svjetskog rata. Zaplet nastaje kad se jedan od domaćih Merikana vraća u svoje mjesto, što će među ženskom populacijom izazvati pravu pomutnju. Autori teksta su Alfred Šaina, Marijana Kalčić, Danijela Lipić, Sali Slavić Stupac, Barbara Sokačić Dukić i Dean Maslić, a redatelj je Alfred Šaina. U predstavi glume Dean Maslić, Marijana Kalčić, Danijela Lipić, Barbara Sokačić Dukić, Nina Dukić i Kristina Stupac.


S predstavom »Umišljeni bolesnik« na Smotri je sudjelovao KUD »Primorka« iz Krasice. Ovoga puta Josip Brusić i Eleonora Sokolić pretočili su u čakavsko narječje poznatu Moliereovu komediju, a redatelj Denis Brižić prilagodio je dramski tekst krasičarskom glumačkom ansamblu. U ovu svevremensku priču o hipohondriji, liječnicima i medicini, pohlepi i ljubavi utkan je i specifičan primorski mentalitet. Glavnu ulogu tumači Josip Brusić, a u predstavi sudjeluju i Gordana Kovačević, Antonija Mlacović, Karmen Mlacović, Nenad Mlacović, Darko Margitić, Branislav Starčević, Anđelko Čizmazija i Franjo Sokolić.


»Paralele« i paralele


Dvije predstave bave se aktualnom hrvatskom društvenom zbiljom. U predstavi »Paralele« Teatra »Scena« na Zavodu za zapošljavanje susreću se dvojica muškaraca posve različitih karaktera. Nezaposlenog diplomiranog ekonomista utjelovio je Nikola Šubić, dok slabije obrazovanog, ali snalažljivog muškarca tumači Alen Lorencin.


Igrom slučaja oni dobiju posao u istom poduzeću za transport, s time da manje obrazovani muškarac postaje šefom onom s visokom stručnom spremom. U ovom duhovito napisanom tekstu Nikole Šubića priča se gradi oko dva dijametralno suprotna karaktera, koji na kraju nekako ipak nalaze zajednički jezik.


U krajnje minimalistički koncipiranoj scenografiji, paketi koje prenose ovi pomoćni radnici u dostavi postavljeni u raznim kombinacijama dočaravaju različita mjesta zbivanja. U svojim glumačkim interpretacijama Lorencin i Šubić oslanjaju se isključivo na svoja tijela, sami kreirajući i zvučnu kulisu. U predstavi glume i Dijana Galjanić i Danijela Macura, a režiju zajednički potpisuju članovi Teatra »Scena«.


U predstavi »Tri veseloigre« Kazališne grupe Viktora Cara Emina autor teksta i redatelj Siniša Posarić inspiraciju je također pronašao u hrvatskoj stvarnosti, kojom vladaju nezaposlenost i predstečajne nagodbe. U prvom skeču na jednoj riječkoj autobusnoj stanici susreću se studentica prava i veterinarski savjetnik, a njihov neobičan susret dovest će do prosidbe na cesti.


Najbolji je drugi skeč u kojemu se novi ravnatelj škole sreće s prilično nervoznom i neugodnom školskom spremačicom. Slično kao u predstavi »Paralele«, onaj koji je društveno potlačen i marginaliziran postaje tlačitelj – iskazujući tako svoju frustraciju i bunt prema stanju u društvu. U trećem skeču u kafiću se susreću dvije prijateljice, a slijedi veselo upoznavanje s konobaricom koje će kulminirati ženskom pijankom u vrijeme predstečajne nagodbe. U »Tri veseloigre« glume Damirka Vuković, Tea Lović Travalja, Eni Baus, Ivana Brljak, Domagoj Ilić i Eugen Travalja.


Na kraju Smotre prikazana je predstava »Karolina Belinić« Kazališne grupe Viktora Cara Emina. Na temelju dramskog predloška Drage Gervaisa, Siniša Posarić napravio je prilagodbu u čijem je središtu lik Karoline Belinić – »riječke Judite«. U ovoj originalnoj interpretaciji Gervaisova predloška uloga jedne Karoline podijeljena je na tri glumice (Damirka Vuković, Tea Lović Travalja i Ivana Brljak), koje su sugestivnom glumom i suigrom evocirale Karolininu sudbinu.


Kroz minimalistički scenski pokret prikazana je ova epizoda iz povijesti Rijeke, s neizostavnim Gervaisovim satiričkim žalcima upućenim Karolininim sugrađanima. Bila je to dirljiva završnica ovogodišnje Smotre amaterskih kazališta, koja je okupila predstave različitih žanrova i kazališnih poetika.Kim CUCULIĆ