Zavšen 19. Festival glumca

Najbolja predstava “Mrzim istinu” Teatra &TD

Hina

Nagrade »Fabijan Šovagović« za najbolje glumice na 19. festivalu glumca dodjeljene su Mariji Sekelez, Nataliji Đorđević i Anji Šovagović Despot, a za najbolje glumce Renéu Bitorajcu, Tariku Filipoviću i Rakanu Rushaidatu



VINKOVCI – Svečanošću dodjele nagrada i prizanja u vinkovačkom Gradskom kazalištu »Joza Ivakić« završio je 19. festival glumca koji se od 12. svibnja održavao u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a na kojem je po odabiru izbornika Žarka Potočnjaka odigrano 19 predstava.


Gradonačelnik grada Vinkovaca, koji je bio ovogodišnji domaćin Festivala glumca, Mladen Karlić zahvalio je glumcima što su, kako je kazao, u prošlih devet dana, gledateljima pružili priliku da uživaju u iznimnim glumačkim ostvarenjima.»Gotova je i ova čarolija glume, a sada dolazi zbilja onakva kakve jest«, poručio je domaćin festivala Vlatko Dulić zahvalivši se u ime glumaca na gostoljubivosti kojom su glumci dočekivani na svim predstavama 19. festivala glumca igranima u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku.


Ocjenjujući predstave, izbornik Žarko Potočnjak uoči dodjele nagrada izjavio je novinarima, kako je i njemu osobno najboljom na festivalu bila predstava »Mrzim istinu« Teatra &TD iz Zagreba, koja je proglašena nauspješnijom predstavom u cjelini, kazavši kako je riječ o predstavi koja je nastala »iz ničega, iz gologa života«.»Imamo prekrasne teme u kazalištu, humorne, tragikomične, dramatične ali one teme koje su vezane uz svakodnevni život, uz ono što nas svaki dan muči, toga nema u dovoljnoj mjeri i te teme moraju postati problem hrvatskog kazališta«, rekao je Potočnjak.




Prema riječima glumice Nade Subotić koja je prve glumačke korake učinila upravo u Vinkovcima 1947. godine, glumište i gluma neupitno su vezani uz život i žive »samo sada i nikada više«.»Pitaju me često kako stari glumci mogu dobro glumiti s mladima, a ja im uvijek odgovorim da je to moguće jer svi zajedno, i stari i mladi glumci živimo istovremeno samo tada, dok smo na sceni. Čim siđemo s scene, glume više nema«, kazala je Nada Subotić koja je na 1. festivalu glumca 1994. godine s Nevom Rošić proglašena najboljom glumicom.


Nagrade »Fabijan Šovagović« za najbolje glumice na 19. festivalu glumca dodjeljene su Mariji Sekelez, Nataliji Đorđević i Anji Šovagović Despot, a za najbolje glumce Renéu Bitorajcu, Tariku Filipoviću i Rakanu Rushaidatu.


Glumci zagrebačkog Dječjeg kazališta »Dubrava« Luka Juričić, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović i Igor Kovač dobitnici su nagrade »Nevenka Filipović« za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, a Lana Helena Hulenić nagrade »Ivo Fici« za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina.Najboljom predstavom u cjelini, kojoj je dodjeljena nagrada »Fabijan Šovagović«, proglašena je predstava »Mrzim istinu« autora i redatelja Olivera Frljića u produkciji Teatra &TD iz Zagreba.


Glumac Joško Ševo dobio je priznanje za poseban doprinos 19. festivalu glumca.O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud u kojem su bili Helena Buljan, Branka Trlin i Milan Štrljić.