Dramski program

Nagrade HNK Ivana pl. Zajca: “Život lude” najbolja predstava u cjelini

Kim Cuculić

Nagradu "Zlata Nikolić" za najbolju žensku ulogu primila je Edita Karađole, a nagradu "Raniero Brumini" za najbolju mušku ulogu dobio je Damir Orlić



RIJEKA Nagrade HNK Ivana pl. Zajca za najbolja ostvarenja u dramskom programu Hrvatske i Talijanske drame u sezoni 2010. i 2011. dodijeljene su po deseti put u foajeu riječkog kazališta.


Nagrada »Dr. Đuro Rošić« za najbolju predstavu u cjelini pripala je »Životu lude«, koju je prema novelama Ryunosukea Akutagawe režirao gruzijski redatelj David Doiashvili, a nastala je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatra.


Nagradu »Zlata Nikolić« za najbolje ostvarenu žensku ulogu primila je Edita Karađole za ulogu Vještice, čarobnice u predstavi  »Život lude«. Nagradu »Raniero Brumini« za najbolje ostvarenu mušku ulogu dobio je Damir Orlić za ulogu Senseija, također u predstavi »Život lude«.




Posebno priznanje »Dr. Đuro Rošić« pripalo je glumačkom ansamblu predstave »Camere da letto/Spavaće sobe« Alana Ayckbourna u režiji Paole Galassi, za duhovitu, konciznu i ujednačenu scensku igru, a nagradu je preuzela ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig.


Tako je odlučila prosudbena komisija u sastavu Bruno Bontempo (urednik dvotjednika »Panorama«), Adriana Car Mihec (profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci), Svjetlana Hribar (novinarka i kritičarka »Novog lista«), Iva Rosanda Žigo (asistentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci) i Davor Schopf (urednik na Hrvatskom radiju i kritičar dvotjednika »Vijenac«).


Pokrovitelj nagrada je »Allianz«, u ime kojeg se obratio Zoran Gagović, direktor riječke podružnice »Allianza Zagreb dd«. Predsjednik žirija Bruno Bontempo podsjetio je da su u konkurenciji za nagrade bile tri predstave Hrvatske drame i tri predstave Talijanske drame, a obrazloženja za nagrade pročitala je upraviteljica propagande riječkog kazališta Milena Jerneić.   


Nagradu za najbolju predstavu »Život lude« primili su Damir Orlić, ravnatelj Hrvatske drame, i Nenad Šegvić, umjetnički voditelj HKD Teatra.


U obrazloženju se ističe da je redatelj David Doiashvili prepoznao koegzistenciju dvaju svjetova, života i smrti, realnosti i mašte…Graditi redateljski postupak na takvim činjenicama znači otvoriti pozornicu mašti, dekorom je osiromašiti, inzistirati na do u tančine razrađenoj glumačkoj igri i prepustiti se izvrsnoj glazbi. »Život lude« u tako zamišljenom prostorno-vremenskom kontinuumu postaje životom kako glumaca tako i gledatelja, pa kao takav teži pomirbi sasvim oprečnih polova – Istoka s jedne, odnosno Zapada s druge strane.


Za ulogu Vještice nagrađena je Edita Karađole, čiji kostim kombinacijom istočnjačke manire i indijanskog elementa kontrastira svim ostalim elementima scenskoga znakovnog sustava. Pritom njezina pojava i dominacija koju preuzima na sceni nije uvjetovana tek vizualnom specifičnošću. Svojim glasovnim sposobnostima, gestikulacijom i tjelesnom osobitošću Karađole stvara specifični konglomerat koji nudi vjeru u čudo.


U obrazloženju za Damira Orlića navodi se da je ovaj glumac slijedeći maštovitu režiju, koja sintetizira azijsku i europsku estetiku, zanesenošću istinskog histriona tumačio dvostrukost bića pisca i pjesnika Senseija. Dubokim prodiranjem u tkivo teksta i ličnost koju tumači, Orlić je ostvario upečatljivu, uvjerljivu i potresnu kreaciju osobe kojoj pred očima izmiče realnost, ustupajući mjesto halucinacijama, u kojima glavnu riječ imaju likovi iz njegove mašte…


Vješto balansirajući između realnosti i snova, melankolije i oduševljenja, djetinje naivnosti i čvrste odluke da svoj život okonča britvom, Orlić je ostvario kompleksnu ulogu.