Festival

Na zadarskom Forumu otvorene 57. glazbene večeri u Svetom Donatu: Opera je zaista bila u zraku

Svjetlana Hribar

Foto Željko KARAVIDA

Foto Željko KARAVIDA



ZADAR Pedeset i sedme Glazbene večeri u Svetom Donatu otvorene su na zadarskom Forumu, gusto načičkanom publikom. Posljednjih godina otvaranje festivala izlazi iz drevne rotonde i nudi na dar glazbu građanima Zadra, koji pokazuju veliko zanimanje za koncert pod vedrim nebom. Sinoć i uz prigodni naslov: »Opera je u zraku«.


Maestro Ivan Repušić – Zadranin koji se vraća svom gradu bez obzira gdje živio te koji već dugi niz godina vodi i Zadarski komorni orkestar s kojim priređuje najintrigantnije koncerte programe u svom gradu – za otvaranje Glazbenih večeri u Donatu sastavio je zvjezdanu pjevačku postavu, sve redom hrvatskih solista koji su ostvarili sjajne karijere u Njemačkoj, gdje je i sam Ivan Repušić dirigentska zvijezda. Tenor Tomislav Mužek, nakon višegodišnjeg angažmana u drezdenskoj Semperoper nedavno se vratio u Zagreb, a njegova suradnja s Ivanom Repušićem datira još od vremena kada su obojica bili u angažmanu u splitskoj Operi. Iz Dresdena dolazi i hrvatska mezzosopranistica Jelena Kordić, koja je karijeru započela u Zagrebu, a nastavila u Semperoper, dok su sopranistica Evelin Novak i bas Ante Jerkunica solisti Državne opere u Berlinu.


Čitav grad


S ovakvim umjetnicima zaista visokog ranga Ivan Repušić ne samo da je izveo sjajan program na otvaranju jedne od najstarijih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj, već je pripremio i ozbiljni »zalogaj«: u ponedjeljak, 17. srpnja, također u sklopu programa 57. glazbenih večeri u Donatu u zadarskoj će katedrali izvesti Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena, uz zbor Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba i u pratnji Zadarskog komornog orkestra, koji će za ovaj događaj porasti do simfonijskog izdanja i zvuka. Bit će to prvi put da se Deveta izvodi u zadarskoj produkciji.




Na prepunom Forumu sinoć, međutim, dirigirao je Simfonijskim orkestrom HRT-a, koji je pod njegovom rukom izvrsno pratio operne soliste. Opera je stvarno bila u zraku! Pred oduševljenom publikom koja nije štedjela dlanove izveden je niz arija Verdija, Puccinija, Bellinija, Donizettija, Rossinija, Bizeta, Dvoržaka, kojima su se naši istaknuti solisti predstavili u najboljem svjetlu. Bio je to program koji je okupio čitav grad na jednom mjestu, a činjenica da u srcu sezone ništa nije zvučno ometalo ovo sjajno glazbeno događanje – vrijedna je divljenja i poštovanja.


I disco


A grad je i za to vrijeme živio! Rijeka ljudi polako se nakon koncerta razlila ulicama Poluotoka, na Kalelargi, a unatoč ponoćnoj uri, još su radile trgovine i kafići, na Trgu pod gradskom urom ulični su slikari i dalje portretirali turiste, a vrata izložbe u gradskoj Loži još su bila otvorena… Živo je bilo i na Trgu pet bunara, gdje se uz latino glazbu plesalo i ispijalo koktele, a iz Perivoja kraljice Jelene dopirala je disco glazba.Tek u Foši je živost jenjavala, ali samo u zvučnom segmentu; grupice prolaznika zastajale su i fotografirale izvrsno osvijetljene istočne bedeme grada, koji su ove godine uvršteni na listu svjetske baštine UNESCO-a.