Međunarodni projekt

“Mlado kazalište”: Umjetnička organizacija KRILA najavila upise u redovni program

Kim Cuculić

Međunarodni projekt suradnje »Young Theatre/Mlado kazalište« želi ukazati na trend smanjivanja popularnosti kazališta u Europi, a posebno među mladima



RIJEKA – Umjetnička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta – KRILA najavila je upise u redovni edukacijski program te predstavila europski projekt »Young Theatre«. Kako je ovim povodom podsjetila Ivana Peranić, umjetnička voditeljica KRILA, ova organizacija nastavlja s edukacijskim radom u području suvremenog kazališta već sedmu godinu zaredom.


– Redovni edukacijski program KRILA program je stručnog neformalnog obrazovanja u području suvremenog kazališta i izvedbe, a namijenjen je osnovnoškolskoj djeci, mladima i odraslima kako bi pridonijeli razvijanju njihovih kreativnih vještina, kao i profesionalnom razvoju. »Nadareni i talentirani« (NIT) je projekt koji je pokrenut u rujnu 2012. Već šestu godinu zaredom pružamo poticaj i podršku umjetnički nadarenoj djeci i mladima koji dolaze iz obitelji s financijskim poteškoćama. U svakoj grupi redovnog edukacijskog programa imamo po dva mjesta za polaznike NIT programa – osvrnula se Ivana Peranić, istaknuvši da je edukacijske programe KRILA dosad završilo više od 300 polaznika, izvedeno je 26 edukacijskih produkcija i ostvarena su brojna gostovanja.


Upisi traju do 15. rujna i zainteresirani se mogu prijaviti putem stranice www.krila.org. Program za djecu i mlade počinje 16. rujna, a za odrasle 3. listopada. Održavat će se u HKD-u na Sušaku te u Buzetu u OŠ »Vazmoslav Gržalja«. Pored stalnih programa iz područja suvremenog kazališta, ove godine uveden je i pilot-projekt »Gluma i film« za polaznike 7. i 8. razreda OŠ te SŠ u suradnji s Prirodoslovnom i grafičkom školom iz Rijeke. Voditeljica programa je Alisa Debelić, koja je kazala da je cilj programa upoznavanje polaznika s osnovama filmske glume i procesom nastajanja filma te stjecanje iskustva snimanja vlastitog filma u suradnji s vršnjacima te umjetničkim i pedagoškim vodstvom.




Ivana Peranić najavila je i sudjelovanje KRILA u međunarodnom projektu suradnje »Young Theatre/Mlado kazalište«, kojemu je cilj ukazati na trend smanjivanja popularnosti kazališta u Europi, posebno među mladima, istražujući potencijal improvizacijskog kazališta u razvoju publike.


– Projekt je odobrila Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa, a sredstva dodijeljena ovom projektu iznose 200.000 eura. Koordinator je Pionirski dom iz Ljubljane, a partnerske organizacije su Dječji kulturni centar Beograd, Elk Cutural Centre iz Poljske i Comic Opera for Children iz Rumunjske, dok su pridruženi partneri Thalia Teatro iz Slovačke i KRILA iz Hrvatske. Cilj projekta je razviti inovativne alate za razvoj mlade publike u kazalištu i stvoriti obrazovne programe za pedagoško osoblje, kulturne djelatnike i institucije.


Ciljana skupina su djeca u dobi od 12 do 15 godina, a na kraju projekta bit će osnovana Međunarodna mreža centara improvizacijskog kazališta za mlade. Projekt je počeo 1. rujna ove godine i trajat će do 31. svibnja 2019. godine – kazala je Peranić.


Vezano uz to zanimljiv je podatak da su odlasci u kazalište postali jedna od najmanje popularnih kulturnih aktivnosti među Europljanima. Najmanje zainteresirani za kazalište upravo su mladi – gotovo polovicu mladih Europljana od 15. do 24. godine ne zanima posjet kazalištu, a kazališta su najslabije posjećena u istočnoj i južnoj Europi.