Koncert majstorskog tečaja

Mladi operni pjevači ponovo na riječkoj sceni

Svjetlana Hribar

U završnici masterclassa nastupili su Petra Vrh Vrezec, Mila Soldatić, Timm de Jong, Barbara Felicitas Marin, Ida Wallén, Dario Bercich, Pei Dapeng, Luka Ortar, Nataša Zupan, Blaž Gantar i kao gost koncerta Angelo Villari



RIJEKA » Već tradicionalno, sezona u HNK Ivana pl. Zajca započela je koncertom opernih pjevača, polaznika majstorskog tečaja umjetnice svjetskog glasa, Dunje Vejzović. Pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević Orešković, a uz Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, u završnici masterclassa nastupili su Petra Vrh Vrezec, Mila Soldatić, Timm de Jong, Barbara Felicitas Marin, Ida Wallén, Dario Bercich, Pei Dapeng, Luka Ortar, Nataša Zupan, Blaž Gantar i kao gost koncerta Angelo Villari.


   Na programu su bile arije iz opera »Don Pasquale« (G. Donizetti), »Don Giovanni« (W.A. Mozart), »I Vespri Siciliani«, »Rigoletto«, »Don Carlo«, »Macbetto«, »Traviata« i »Trubadur« (G. Verdi), »Ivana Orleanska« i »Evgenij Onjegin« (P.I. Čajkovski), te »Turandot« i »La Boheme« (G. Puccini).


   Koncert je započeo uvertirom operi »Don Pasquale«, a potom su se polaznici majstorskog tečaja Dunje Vejzović koji se krajem ljeta svake godine održava na Rabu, izmjenjivali u izvedbama arija koje su pripremili s mentoricom.




   Nastup s riječkim opernim orkestrom veliko je finale ovog masterclassa, posebno značajan za pjevače koji tek grade karijeru. S druge strane, riječkoj je publici ovaj poklon-koncert – uvod u sezonu, ali i prilika da čuju pjevače koji će jednoga dana zapjevati profesionalno možda i na sceni ovog kazališta.


   Među pjevačima, posebno su se istakli Pei Dapeng koji je izveo ariju Filipa, Ida Wallen s arijom Ivane Orleanske te Dario Bercich kao Gremin. Publika je, međutim, najburnije reagirala na nastup tenora Angela Villarija, koji je pjevao ariju Manrica i nastupi kao dio kvarteta iz »Rigoletta«, uz Idu Wallen, Barbaru Felicitas Marin i Daria Bercicha.