Četiri kandidata

Ministrica Zlatar Violić: Intendant HNK bit će poznat početkom svibnja

Hina

Kazališno vijeće HNK izvijestilo je da su na natječaj stigle molbe Dubravke Vrgoč, ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, Sanje Ivić, vršiteljice dužnosti intendantice HNK-a, Veseljka Barešića, dirigenta u Komediji, te Thomasa Yaksica Beckforda iz Čilea



ZAGREB – Ime novog intendanta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta znat će se u prvom tjednu svibnja, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nakon što su danas pristigle četiri molbe na natječaj za to mjesto.


Kazališno vijeće HNK izvijestilo je da su na natječaj stigle molbe Dubravke Vrgoč, ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, Sanje Ivić, vršiteljice dužnosti intendantice HNK-a, Veseljka Barešića, dirigenta u Komediji, te Thomasa Yaksica Beckforda iz Čilea. Jedna od njih ne ispunjava uvjete iz natječaja, a ostale sadrže svu potrebnu dokumentaciju, priopćeno je.


Vijeće će sada pristupiti valoriziranju projekta i otvorenoj diskusiji projekata, a iako njegovo mišljenje nije obvezujuće, članovi imaju pravo i obvezu diskutirati o tome koji program nudi razvojnu perspektivu HNK, rekla je Zlatar Violić na konferenciji za novinare o rezultatima natječaja za financiranje kulture u ovoj godini.




U svakom slučaju intendant će ovaj put biti izabran, ne zato što nam to omogućuje zakon, nego zato što sam se sa zagrebačkim gradonačelnikom dogovorila da u zajedničkim projektima, te u projektima koji će se kandidirati za EU, idemo maksimalno dogovorno i kompromisno, napomenula je. Nema vremena za gubljenje i svaki dan koji trošimo na eventualne razlike gubitak je za sam projekt, istaknula je.


Najavila je da će do kraja godine biti raspisano više od deset natječaja za kazališne ravnatelje i intendante u Hrvatskoj što, kada se intendanti nacionalnih kazališta pomnože s tri, znači više od 25 novih imena iz kazališne, glazbene i scenske umjetnosti. Treba razgovarati o tome koje su to nove generacije koje dolaze, jer se nakon nekoliko godina kontinuiranog zadržavanja istih kadrova došlo do generacijskog loma pa će biti zanimljivo vidjeti što će kandidati reći o njihovoj ideji što treba raditi s jednom kazališnom ustanovom, kazala je.