Kazalište 'JAK'

Mikulin život: Recital posvećen pjesniku Niki Pinčiću

Kim Cuculić

U ovom recitalu biografski podaci isprepleću se s Pinčićevim stihovima



RIJEKA Kazalište »JAK« iz Malog Lošinja gostovalo je na brodu »Marina« s recitalom »Mikulin život«. Izvedba je inspirirana životom i djelima pučkog pjesnika Nike Pinčića, koji je 1902. rođen u Ćunskom.


Njegove pjesme za izvođenje je priredio Boris Šegota, a stihove govore Yvonne Vidulić, Lučano Nikolić i Boris Šegota. Pinčićeve stihove uglazbila je Gordana Šegota, koja uživo s Yvonne Vidulić izvodi pjesmu »Stara kuća«. U ovom recitalu, u koji su jakovci unijeli i glumačke elemente, biografski podaci isprepleću se s Pinčićevim tekstovima. Posebnost ovoj izvedbi daje to što je napravljena na ćunskom čakavskom idiomu, prepoznatljivom po dvoglasima.


U programskoj knjižici objavljen je čakavski tekst Ljube Pavešića, koji evocira težak život Nike Pinčića (rano je ostao bez roditelja, a u 15. godini od granate je izgubio ruku i oko). Bavio se raznim poslovima da bi preživio i prehranio mnogobrojnu obitelj (imao je osmero djece). Svi životni gubici i tragedije ogledaju se i u njegovim stihovima, no unatoč svemu Niku Pinčića krasio je životni optimizam. Doznali smo i podatak da je živio od svojih »kančiuolic« koje je prodavao ljudima. Bio je i turistički vodič, a prijateljevao je s čakavskim bardom Dragom Gervaisom.




Dugogodišnji »JAK«-ovi glumci Yvonne Vidulić, Lučano Nikolić i Boris Šegota dojmljivo su interpretirali Pinčićeve stihove inspirirane tragedijom na Trsteniku. Olujno poslijepodne 27. travnja 1962. ostat će zauvijek u sjećanju stanovnika otoka Lošinja i Raba. Orkansko nevrijeme potopilo je i odnijelo u dubine pobješnjelog mora, nadomak Trsteniku, petnaest mladih života. »O more, more, mi te opet, eto, upoznasmo, mi nemoćni ljudi pred tobom, razdirani od tebe zadanom nam novom tugom«, pjeva Niko Pinčić taknut bolom. »Gledasmo te privlačiva, povjerljiva, u svojoj tišini blistave pučine, da za čas u svom strašno razmahanom bjesnilu nesmiljeno uništiš tolike živote naše djece, a zatim da nas opet svojom divotom osvajaš – ti nepregledno groblje bez spomenika«. Niko Pinčić preminuo je 1967.