Scenografija i kostimografija

Martina Petranović dobila nagradu “Marko Fotez” za istraživanje likovnosti u kazalištu

Sandra Sabovljev

Foto: Darko Jelinek

Foto: Darko Jelinek

Rad teatrologinje Martine Petranović posebno je važan jer se ona posvetila istraživanju u nas razmjerno zanemarene likovnosti u kazalištu – scenografiji i kostimografiji



ZAGREB Velika je čast i odgovornost primiti ovu nagradu i biti dijelom niza dobitnika među kojima su i moji profesori poput Nikole Batušića i Borisa Senkera koji su me i potaknuli na proučavanje teatrologije, kazala je jučer u Narodnom domu HAZU-a teatrologinja Martina Petranović, dobitnica je Nagrade »Marko Fotez« za razdoblje od 2012. do 2015. godine.


Ovo ugledno priznanje svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a uz potporu Ministarstva kulture, za znanstveno istraživanje i proučavanje hrvatske dramske i kazališne baštine. Martini Petranović dodijeljeno je zbog njene četiri knjige – »Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija« (ULUPUH, Zagreb 2015), »Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj« (ULUPUH, Zagreb 2014) te zbirke studija i ogleda »Na sceni i oko nje« (Oksimoron, Osijek 2013) i »Kazalište i (pri)povijest« (Ex libris, Zagreb 2015).


– Kazališna likovnost, kazališna historiografija, povijest hrvatskog kazališta i suvremena hrvatska drama i kazalište glavna su polja znanstvenoga interesa Martine Petranović, jedne od najistaknutijih predstavnica mlađega naraštaja hrvatskih teatrologa. Njezin je rad posebno važan jer se posvetila istraživanju u nas razmjerno zanemarene likovnosti u kazalištu, pročitao je obrazloženje Odbora za nagradu njegov predsjednik, akademik Boris Senker.




Članove odbora činili su i Branko Hećimović, predstavnik Razreda za književnost HAZU-a, Boris Hrovat (Društvo hrvatskih književnika), akademkinja Dunja Fališevac (Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Nataša Govedić (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) te Antonija Bogner-Šaban (Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa).


Martina Petranović rođena je 1976. u Rijeci, diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku te dodatni studij teatrologije 2000. na FF-u u Zagrebu gdje je 2010. i doktorirala temom o povijesti hrvatske kostimografije. Sudjeluje na znanstvenim savjetovanjima, objavljuje znanstvene i stručne radove, prikaze, recenzije i kritike u stručnoj periodici. Suradnica je Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža«. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Matice hrvatske, Hrvatskog centra ITI i International Federation for Theatre Research te je počasna članica ULUPUH-a.