Splitsko ljeto

Manipulacija industrijom straha: Najavljena premijera drame Predraga Lucića

Hina

Drama »Aziz ili svadba koja je spasila Zapad« našeg novinara i kolumnista napisana je prije desetak godina, i u angažiranom političkom i satiričkom tonu otvara niz akutnih pitanja suvremene civilizacije



SPLIT U splitskoj Vili Dalmacija na Marjanu iduće srijede u sklopu 63. Splitskog ljeta bit će održana premijera drame pjesnika, dramatičara, esejista i novinara-kolumnista našeg lista Predraga Lucića »Aziz ili svadba koja je spasila Zapad«, najavio je jučer redatelj predstave Dino Mustafić. On je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što se nakon gotovo deset godina našao s ansamblom splitskog HNK-a, i to ovoga puta »lijepim i uzbudljivim povodom uprizorenja domaćeg autora i teksta Splićanina Predraga Lucića«.


Redatelj je o tom Lucićevom tekstu kazao da je i tada, kada je napisan prije deset godina, nevjerojatno anticipirao neke trendove i događanja u globalnom svijetu, u prepoznatljivoj autorovoj maniri, oštrom i angažiranom političkom i satiričkom tonu koji otvara niz akutnih pitanja suvremene civilizacije.


– Jedno od pitanja suvremene civilizacije je i proizvodnja i manipulacija industrijom straha, straha od različitog i drugačijeg koji najčešće dolazi iz nepoznavanja drugih. A dolazi, naravno, iz tog malograđanskog horizonta predrasuda, stereotipa o drugačijem – rekao je Mustafić, dodajući da je to ujedno jedan od onih tekstova koji svojim humornim, ali i sarkastičnim tonom tjeraju na razmišljanje o svijetu te preuzimanje osobne odgovornosti za ono što se događa.




– Ako je 20. stoljeće bilo stoljeće masovnih ratova, progona, emigracije, političkih blokova, onda je Umberto Eco bio potpuno u pravu kada je rekao da će 21. stoljeće obilježiti individualni terorizam – kazao je Mustafić.



Predrag Lucić pojasnio je još 2008. godine, kada su se i očekivala njegova prva kazališna uprizorenja, što je htio reći dramom o Azizu:


– Među junake Brechtovog »Pira malograđana« doveo sam Aziza, čovjeka o kojem svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu. Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o »svima njima« razmišljaju kao o bombašima-samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva – rekao je Lucić.



Istaknuo je delikatnost teme, te da će veliki umjetnički potencijal generacijski heterogenog ansambla splitskog HNK-a i cjelokupnog autorskog tima, pokušati odgovoriti scenskim izazovima. Predstava će osim u srijedu, 9. kolovoza, biti izvođena još i iduća četiri dana.


U toj duhovitoj i mudroj tragikomediji glavnu ulogu Aziza, tamnoputog neznanca, nezvanog gosta čije prisustvo uznemiri malograđansko svadbeno slavlje, nosi Nikša Arčanin, dok ostale uloge tumače Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergi Prevazi, a autorica glazbe Tamara Obrovac. Za video art se pobrinuo Rino Barbir, a Zoran Mihanović i Tomislav Luetić oblikuju svjetlo i ton.