"Nezamjetljiv polazak"

MMSU: Koreografija u praznom izložbenom prostoru

Kim Cuculić

Pod umjetničkim vodstvom Andreje Podrzavnik izvođači Ivana Peranić, Ivan Samsa, Rok Vevar, Kate Foley, Samo, Josip Maršić i gosti izašli su iz polja koreografije i ušli u polje izložbenog prostora



RIJEKA  U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održan je trodnevni događaj pod nazivom »Nezamjetljiv polazak«. Ovaj projekt su 2010. započeli Andreja Rauch Podrzavnik, Ivana Peranić i Josip Maršić, a sada je ekipa umjetnika pod umjetničkim vodstvom Andreje Podrzavnik u susretu s gostima propitivala poimanje prostora i vremena.


 Polazišna točka bio je prazan izložbeni prostor MMSU-a, koji je postao poput bijelog platna za koreografiju – otvoren i prepun mogućnosti za upisivanje novih značenja.


  Koreografija se pritom ostvaruje kroz kompoziciju figura u prostoru, kroz promjenjive oblike praznoga prostora među figurama te kroz međuodnose figura i prostora samog. Koreografija traje u izložbenom prostoru i ostvaruje se u interakciji izvođača i posjetitelja. Naslov »Nezamjetljiv polazak« preuzet je iz specifičnog načina kretanja unutar kazališne discipline dramske korporalne mime, čiji je začetnik i kreator Etienne Decroux.




 Taj termin odnosi se na ritam i jedan je od mnogih dinamičkih ritmova u kojima se kretanje može dogoditi. U ovom projektu povezuju se koreografija i posao kustosa, za što postoji pojam kustosografija – termin koji udružuje djelatnost kustosa i koreografa.


  Pod umjetničkim vodstvom Andreje Podrzavnik izvođači Ivana Peranić, Ivan Samsa, Rok Vevar, Kate Foley, Samo, Josip Maršić i gosti izašli su iz polja koreografije i ušli u polje izložbenog prostora.


U suradnji s članovima Udruge slijepih PGŽ-a, studentima Akademije primijenjenih umjetnosti, članovima Matice umirovljenika Rijeka, studentima riječkog Veleučilišta (stručni studij Sigurnosti na radu), mladim fotografima, djecom polaznicima edukacijskog programa KRILA, polaznicima OŠ za klasični balet i suvremeni ples te grupom riječkih umjetnika stvorene su različite figure u prostoru koje su snimljene i postale materijal za izložbu.


U posljednjoj fazi postavljena je izložba »Neautorizirano«. Projekt »Nezamjetljiv polazak« nastao je u produkciji Kreativnog laboratorija KRILA iz Rijeke i »Federacije« iz Ljubljane, a u suradnji s riječkim MMSU-om.