Međunarodni festival

MALE SCENE Predstavljen program 25. izdanja kultnog riječkog kazališnog festivala

Kim Cuculić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

 Rekao bih da se s pozornice malih scena vidi čitav svijet. Osnovno estetsko pravilo Festivala malih scena je: »Glumcu su dovoljni samo štap i šešir«, rekao je Bojan Munjin, selektor ovogodišnjeg festivala



RIJEKA Jubilarni, 25. po redu Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bit će održan od 4. do 11. svibnja. U izboru selektora Bojana Munjina bit će prikazano osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Rusije i Italije.


Kako je podsjetila koordinatorica Festivala Višnja Višnjić Karković, Međunarodni festival malih scena pokrenut je 1994. godine kao Hrvatski festival malih scena.


Pod umjetničkim vodstvom svoga osnivača, glumca Nenada Šegvića, i prvog selektora – kazališnog kritičara Dalibora Foretića, okupljao je najbolja i najprogresivnija ostvarenja komornog kazališta, nastala u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta. Od 2001. Festival je međunarodni.


Važan jubilej




Na važnom jubileju čestitao je gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši da je riječ o prepoznatljivom hrvatskom i međunarodnom kulturnom događaju. Obersnel je podsjetio da je u ovih 25 godina prikazano 248 predstava iz 22 europske zemlje te jedna iz SAD-a.


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je da je i ova manifestacija imala uspone i padove, ali je unatoč svemu uspjela održati kvalitetu i stabilnost.


Umjetnički direktor MFMS-a Nenad Šegvić prisjetio se početaka Festivala, upustivši se u avanturu za koju nije mogao pretpostaviti da će potrajati 25 godina.



Festivalski žiri ove godine čine Marija Sekelez (glumica iz Zagreba), Anita Mančić (glumica iz Beograda) i Katarina Kocevska (glumica iz Skoplja). U žiriju za nagradu »Mediteran« Novog lista su Svjetlana Hribar, Kim Cuculić i Doris Žiković. Kao prateći program najavljena je izložba »Kazališni plakat« Borisa Bućana, koja će tijekom Festivala biti postavljena u Galeriji »Kortil«. Rezervacija ulaznica počinje 4. travnja (na telefon 051/377- 328) radnim danom od 10 do 12 sati. Prodaja ulaznica kreće od 18. travnja radnim danom od 18 do 20 sati na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.



U teškim 1990-im godinama pokretanje Festivala pomogao je tadašnji riječki gradonačelnik Slavko Linić, a do danas mu potporu pruža Grad Rijeka.


Šegvić se osvrnuo i na financijski aspekt, zbog kojeg je nemoguće pozvati i više predstava iz inozemstva jer puno koštaju. Šegvić  je istaknuo i da smo na Festivalu vidjeli predstave velikih redatelja, kao što su Ljubimov, Schilling, Ginkas, Bodo, Hermanis, Magelli, Frljić…


Kako je kazao Šegvić, uz sve manje novca i sve skuplje predstave teško je napraviti idealan izbor predstava.


Selektor Bojan Munjin ove je godine odabrao predstave prema djelima dobrih pisaca i u režiji kvalitetnih redatelja, dajući presjek hrvatskog, regionalnog i europskog teatra.


– Rekao bih da se s pozornice malih scena vidi čitav svijet. Osnovno estetsko pravilo Festivala malih scena je: »Glumcu su dovoljni samo štap i šešir«. U ovim predstavama glumac je na korak od publike, sa svojom intimom. Čak i takozvane »velike« predstave su »male«, jer ništa nije veće od života, a o tom životu govori svih osam odabranih predstava, osvrnuo se Munjin.


Velika konkurencija


U ime generalnog sponzora Festivala, obratila se Tatjana Sundać – direktorica Regionalne direkcije Erste banke u Rijeci, istaknuvši da stoje uz Festival već osam godina.


Festival podupire i Grand hotel »Bonavia«, festivalska rezidencija, a o toj suradnji govorila je direktorica Vlatka Stanić. Potporu predstavi iz Beča daje Austrijski kulturni forum.


Festival će 4. svibnja otvoriti predstava »Tako je ako vam se tako čini« Luigija Pirandella, u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.


Slijede »Lijepi dani u Aranjuezu« Petera Handkea u režiji Igora Pisona i izvedbi Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.


Prema tekstu »Moja ti« Olge Dimitrijević nastala je predstava beogradskog Ateljea 212, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis. Iz Beograda stiže još jedna predstava – »U agoniji« Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji Beo arta 2015.


Na Festivalu će biti prikazana i uspješnica HNK-a Zagreb »Tko pjeva zlo ne misli« Majera-Golika-Medvešeka, u režiji Renea Medvešeka.


S naslovom »Divlja patka« Henrika Ibsena predstavit će se Theater in der Josefstadt iz Beča, a režiju potpisuje Mateja Koležnik. Poznati Teatar Vahtangov iz Moskve izvest će »Vrisak languste« (D. Marell) u režiji Mikhaila Tsitrinyaka.


Festival će zatvoriti »Ciganin, ali najljepši« Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana i izvođenju zagrebačkog HNK-a.


Izvan konkurencije bit će prikazana predstava »Bert Cabaret« studeneta Glume i medija u Rijeci.


Predstave će biti održavane u HKD-u na Sušaku, u Filodrammatici i u HNK-u Ivana pl. Zajca.