Revija lutkarskih kazališta

Lupi Alvir: ‘Nastojimo pokazati što raznovrsnije forme za sve uzraste’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Želimo prikazati bogatstvo raznolikosti izraza, a uvrštenjem predstava za mlade i odrasle i to da lutkarsko kazalište može biti ozbiljno i provokativno ne samo za najmlađe gledatelje. Tu su predstave suvremenih i novih lutkarskih tehnologija, ali i predstave klasičnog lutkarstva«, navela je



RIJEKA Ovogodišnja, 23. revija lutkarskih kazališta Rijeka, koja se održava od 2. do 10. studenoga, ponudit će raznovrsne forme za sve uzraste, predstave različite poetike i uprizorenja jezicima glazbe, zvukova, tišine, svjetla, sjene i crteža koji tijekom predstave postaju lutke, kazala je u razgovoru za Hinu ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, organizatora revije, Magdalena Lupi Alvir.


»Želimo prikazati bogatstvo raznolikosti izraza, a uvrštenjem predstava za mlade i odrasle i to da lutkarsko kazalište može biti ozbiljno i provokativno ne samo za najmlađe gledatelje. Tu su predstave suvremenih i novih lutkarskih tehnologija, ali i predstave klasičnog lutkarstva«, navela je.


Na programu su interaktivne predstave, plesne, predstave teatra objekata, ali i one s klasičnim lutkama, ali izvedenih u suvremenijem kontekstu, rekla je Lupi Alvir.




Riječ je uglavnom o nagrađivanim predstavama i to često za inovativnost izraza. Ravnateljica GKL Rijeka ocijenila je da suvremeno lutkarstvo ide u smjeru u kojemu se u predstavama isprepleće više kazališnih vrsta te je teško danas reći što je točno i isključivo lutkarstvo.


Među 18 predstava na programu revije, najmanje pet njih temelji se na spoju lutkarstva i glazbe, a to su »Pleti mi, dušo, sevdah» Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, »Petar Kuštravi«, podnaslovljen kao »bizarna opereta«, Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, »Džumbus» koprodukcija Zavoda Federacija Ljubljana, Kazališta Werk 89 iz Beča i Cankarjevog doma u Ljubljani, predstava »Kar«, u produkciji Studija DAMUZA iz Praga i »Snježna kraljica« Lutkarskog kazališta Maribor.


Glazbu kao bitan segment imaju i hrvatske predstave »Stonoga Goga» Gradskog kazališta lutaka Split i »Nikomu pravo« Kazališta lutaka Zadar te poljska predstava »Blisko» i interaktivna predstava riječkog Gradskog kazališta lutaka »Gdje su nestale čarapice?«, navela je Lupi Alvir.


Istaknula je da da ima više predstava koje bi željeli ugostiti na reviji ali su ograničavajući činitelji prije svega financije, a potom i tehnički uvjeti.


»Nastojimo sa svakom revijom pružiti uvid u suvremeno, vrlo živahno i inovativno lutkarstvo, ne samo za djecu«, kazala je. Istaknula je da je povoljna okolnost da je GKL Rijeka mnogo gostovao na festivalima i revijama u posljednje vrijeme pa su imali prilike osobno vidjeti predstave i te uspostaviti kontakte.


Nadamo se da će se dio željenog ostvariti u naredne dvije godine, a posebno 2020. godine kad Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, u godini kad revija obilježava 25. godišnjicu a Gradsko kazalište lutaka Rijeka 60 godina djelovanja, rekla je Magdalena Lupi Alvir.


U kontekstu ograničenog proračuna revije sa žaljenjem je ustvrdila da, unatoč očekivanjima, i dalje nema većega interesa sponzora za ovu reviju. Čudi nas izostanak interesa jer je to je jedini festival profesionalnog lutkarstva u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i nekoliko susjednih županija, jedan je od respektabilnijih festivala ovog tipa kazališta i kontinuirano djeluje 23 godine, naglasila je.


Novost ovogodišnje revije je uvrštenje dijela programa vezanog uz projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine, i to njegovog programskog pravca Dječja kuća, u kojem intenzivno djeluje GKL Rijeka. Tako će se u programu revije predstaviti srodne ustanove za djecu i mlade i to Dječji umjetnički centar iz Poznana u Poljskoj s predstavom »Blisko» i Kuća djece i umjetnosti iz Ljubljane u suradnji s produkcijom AEIOU kazališta za bebe i djecu s predstavom »Srce i pupak«. U sklopu programa vezanog uz EPK su i predstava »Petar Kuštravi» i prostorna instalacija »Muzej plesa«.


Ove godine će se drugi put za redom dodijeliti i nagrada publike, prema ocjenama gledatelja. Lupi Alvir ističe da je to za GKL Rijeka važan segment razvoja rada s publikom. »Lani se publika rado odazvala na davanje svog mišljenja, koje je nama dragocjeno. Niti jedna predstava nije ocijenjena prosječnom ocjenom manjom od četiri«, sa zadovoljstvom je istaknula.


23. revija lutkarskih kazališta Rijeka održava se od 2. do 10. studenoga u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Galeriji Kortil i Dvorani kulture »Joga u svakodevnom životu«. Sudjeluju kazališta iz Hrvatske i još pet europskih zemalja, a riječki GKL se, osim s predstavom »Gdje su nestale čarapice?«, predstavlja i s višestruko nagrađivanim »Zamrznutim pjesmama«.