Dokumentarac o Alojzu Useniku

Lojzov teater: Kazalište koje nosi ime po inspicijentu

Kim Cuculić

Film je snimljen u povodu otvaranja ljetnog kazališta na otvorenom u slovenskoj Krvavoj Peči, rodnom mjestu Alojza Usenika. Prema njemu kazalište nosi naziv »Lojzov teater«, a radi se o malom amfiteatru okruženom prirodom



RIJEKA U Slovenskom domu KPD »Bazovica« u Rijeci prikazan je dokumentarni film »Lojzov teater«, posvećen Alojzu Useniku, dugogodišnjem inspicijentu u HNK Ivana pl. Zajca, čiji je rad vezan i uz dramsku skupinu »Bazovice«.


Film je snimljen u povodu otvaranja ljetnog kazališta na otvorenom u slovenskoj Krvavoj Peči, rodnom mjestu Alojza Usenika. Prema njemu kazalište nosi naziv »Lojzov teater«, a radi se o malom amfiteatru okruženom prirodom. 


   Začetnik ove ideje je Srečo Knafelc, koji je bio potaknut nastupom glazbene skupine Etno pot. Shvatio je da bi se njihova glazba izvrsno uklopila u prirodni okoliš.




Na otvorenju tog neobičnog teatra na otvorenom poseban gost bio je Alojz Usenik, koji je tom prilikom interpretirao pjesmu »Zdomec« Slavka Arbitra, a govorio je i monolog iz Cankarova »Sluge Jerneja i njegova prava”.


Publika je do suza bila dirnuta Usenikovim interpretacijama. Film je sniman u sumrak, bez električne rasvjete, tek uz svjetlost baklji. 


   Uoči projekcije Alojz Usenik kazao je da je sretan što je u svojim godinama doživio da kazalište u njegovom rodnom mjestu nosi njegovo ime. Budući da za Krvavu Peč postoje neki turistički planovi, svaki posjetitelj sigurno će se zapitati, prolazeći kraj »Lojzovog teatra« tko je bio taj Lojze? – rekao je Alojz Usenik u dirljivom obraćanju publici u »Bazovici«.