Razgovor u Cannesu

Leon Lučev: Živimo u vremenima straha

Stjepan Hundić

Leon Lučev / Foto: Sergej Drechsler

Leon Lučev / Foto: Sergej Drechsler

Hrvatski glumac je u Cannesu predstavljao film »Teret« Ognjena Glavonića, hrvatsku manjinsku koprodukciju u kojoj tumači glavnu ulogu. »Imao sam potrebu biti dio ove važne priče; mislim da je tema važna«, rekao nam je Lučev u ugodnom prostoru jednog kanskog restorana



Kad me Ognjen (Glavonić, op. a.) nazvao, rekao mi je da mu treba glumac koji film može odglumiti bez riječi, a da je u svakom kadru – otkriva nam Leon Lučev zašto je redatelj srpskog filma »Teret« baš njemu ponudio glavnu ulogu, pa dodaje:


– Vidio me u nekom filmu i nazvao prije nekih šest godina, otkad se pripremamo za ovaj film. Meni je taj način rada vrlo blizak; taj neki naturalizam i gluma koja je na granici naturščika i profesionalca. Iskreno, ovo mi je najteži projekt u karijeri i najteža uloga. Taj teret koji nosi ova priča i koji se nalazi i u naslovu filma bio je i teret koji sam kao glavni glumac morao iznijeti na svojim leđima i to nije bilo jednostavno. Snimanje je bilo teško i fizički i psihički – kaže Lučev.


Iako je uloga uistinu vrlo zahtjevna i teška, kao uostalom i tema filma, Lučev je vrlo uvjerljivo i životno utjelovio lik vozača Vlade, koji u vrijeme NATO-ovog bombardiranja Srbije u hladnjači prevozi tajanstven teret s Kosova u Beograd i tek po dolasku saznaje mračnu istinu ostvarivši tako još jednu snažnu i upečatljivu ulogu u svojoj karijeri.


Sin glumi sina




Film talentiranog mladog srpskog redatelja u kojem se Hrvatska pojavljuje kao manjinski koproducent bez sumnje će podići prašinu u Srbiji, ali i čitavoj regiji i ponovno otvoriti važna pitanja, ali i stare rane.


– Imao sam potrebu biti dio ove važne priče; mislim da je tema važna, ne samo nama koji smo bili svjedoci tih događanja i vremena već i mladim generacijama. Njima možda čak i više – kaže nam Lučev, s kojim smo razgovarali u Cannesu dan nakon projekcije filma u ugodnom prostoru beach restorana na plaži hotela J. R. Marriott, dok je oko nas pljuštala kiša i dodaje:


– Ovaj film neće samo otvoriti neke stare rane, već i uzbuditi duhove sadašnjosti. Uvijek se sjetim filma »Svjedoci« u kojem sam glumio, a koji je indirektno progovorio o ubojstvu obitelji Zec i ljudi koji su imali »mišljenje« o tom filmu, iako ga nisu ni vidjeli. Takvih će biti i sada. Mi živimo u vremenima kad svi imaju mišljenje o svemu, a ustvari je riječ o velikom strahu od nepoznatog i strahu od istine, što je vrlo destruktivno za svako društvo.


Lučev je doslovno na svojim leđima iznio čitav film, dok su sve ostale uloge epizodne, ali isto tako sjajno odigrane, između ostalih Leonovu suprugu u filmu tumači poznata srpska glumica Tamara Krcunović, a zanimljivo je da Leonova sina Ivana tumači njegov stvarni sin, koji se također zove Ivan.


– Ovo nam je prvo zajedničko filmsko iskustvo i bilo je jako lijepo i ugodno – kaže nam naš sugovornik, koji se na intervjuu pojavio kanski skockan u ljetnom plavom odijelu, a čiji 17-godišnji sin kreće očevim glumačkim stopama i po onome što smo vidjeli u filmu »Teret« naslijedio je i očev talent i strast prema glumi.


Novi projekti


– Ovo mu je prva veća filmska uloga, radio je neke stvari za televiziju i imao je ulogu u jednom filmu koji sam napravio s nekim mojim prijateljima i kolegama. Mi smo inače vrlo bliski, imamo odličan odnos, Ivan je vrlo drag i talentiran dečko. Sugerirao sam Ognjenu da bi bilo sjajno kad bi Ivan glumio mog sina i nakon dvije audcije dobio je ulogu i ispalo je to jako dobro. Ponosan sam na njega, mislim da je postao vrlo zreo i lijepo ga je gledati kako upoznaje profesiju koju ja jako dobro poznajem – kaže Lučev, koji se posljednjih nekoliko godina pored glume posvetio razvoju vlastitih filmskih projekata, tj. pisanju scenarija i režiranju.


Jedan od tih projekata je i kratki film »Dan«, inspiran njegovim vlastitm životom.


– Kratki film je završen, sad smo u fazi prijavljivanja na festivale, a riječ je o jednom vrlo intimnom projektu. Film je sniman u našoj kući na Zlarinu, glume moje kćeri, od profesionalaca Gogo Bogdan i Nina Violić, a film govori o danu u kojem je umro moj otac, a moja kći je slavila rođendan. I mi smo slavili rođendan. Imao sam potrebu ispričati tu priču pa sam to i učinio – kaže Lučev.


Pitali smo našeg hvaljenog i poznatog glumca i koje ga nove uloge uskoro očekuju, a njegov odgovor samo je potvrdio da je Lučev i dalje jedan od najtraženijih hrvatskih glumaca.– Uskoro krećem raditi film koji režira Nina Violić, a za koji se spremamo već skoro pet godina, nakon toga snimam s Danilom Šerbedžijom, a onda i s Milanom Trencom koji režira »Ribanje i ribarsko prigovaranje«, u kojem Rade Šerbedžija tumači jednu predivnu ulogu – zaključuje Lučev.