66. Dubrovačke ljetne igre

“Ledeni mjesec” Pascala Brucknera: Ljubav, destrukcija i manipulacija

Hina



DUBROVNIK »Ledeni mjesec«, djelo francuskog pisca i filozofa Pascala Brucknera, u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić, premijerno je izvedeno na brodu »Sea Star« u Dubrovniku, u sklopu programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara. Izvedbi na pučini nedaleko od Dubrovnika nazočio je autor Pascal Bruckner koji je nakon predstave istaknuo kako je neke od scena prepoznao, bez obzira što nije razumio dijaloge na hrvatskom jeziku.


– Prepoznao sam svoju knjigu kroz neke od scena koje sam zaboravio, ali to se brzo vrati. Predstava traje sat i 10 minuta, a to je dobra duljina za čitatelja, i odvija se na brodu baš kao i u knjizi. Volio bih da svi mogu vidjeti ovu predstavu na brodu, ali to nije moguće – rekao je Bruckner kojem se se svidio pristup erotskim scenama u predstavi.


– Erotične scene su tretirane na vrlo pametan način. Postignut je maksimalni učinak uz minimalnu golotinju. To je bilo potrebno ovoj predstavi jer ako ste previše eksplicitni u kazalištu izgubite emociju gledatelja. Morate reći više s manje – istaknuo je pisac, naglasivši i da nije zamišljao da će scena biti postavljena tako blizu publici koja je zbog toga mogla s glumcima proživljavati njihove priče. 




Ravnateljica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je da je namjera sveukupnog programa Igara ove godine interakcija publike i glumaca.


– I jednima i drugima se u životu događaju vrlo slične stvari i jedino ako publika to doživi i prepozna kao nešto svoje, to ima smisla. Samo gledati ljepotu, pa to možemo vidjeti u muzeju ili poći razgledati Dubrovnik – rekla je Gotovac koja je svojedobno kao tadašnja ravnateljica Teatra ITD postavila praizvedbu predstave.


– Nakon toga Roman Polanski je napravio film, a sada, 20 godina kasnije, shvatila sam da je taj roman sasvim nešto drugo i da ga treba drugačije napraviti – rekla je Gotovac.


Redateljica predstave Vlatka Vorkapić istaknula je pak da je glavna poruka njezine verzije predstave bila, kao i romanu, manipulacija.


– Roman govori o ljubavi, destrukciji, ali u prvom redu o manipulaciji. Postoje porazi koji otvaraju nove puteve, i pobjede koje vode u slijepe ulice – kazala je Vorkapić, dodavši da će predstava na jesen biti postavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti koji je koproducent zajedno s Dubrovačkim ljetnim igarama.


Inače, glavni junaci romana »Ledeni mjesec« su dva ljubavna para – Franz i Rebecca te Didier i Beatrice – koji su se ukrcali na brod »Truva« i krenuli na krstarenje. Scensku prilagodbu romana napravila je redateljica Vorkapić, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a glazbu napravio Dr. Jojboli. Rebeccu igra Sara Stanić, Franza Robert Plemić, Beatrice Marija Šegvić, a Dediera Jure Radnić.