Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Traži se najbolji

Krenule audicije za novi mjuzikl: Riječka Evita još traži svoga Chea

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 10:34 2019-07-16T10:34:48+02:00

RIJEKA - Za ulogu Ernesta Che Guevare u mjuziklu "Evita" slavnoga Andrew Lloyda Webbera koji će biti premijerno izveden Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u siječnju iduće godine, prijavilo se 12 kandidata, od čega su osmorica svoje umijeće pjevanja, plesanja i glume pokazala na audiciji koja je jučer održana na pozornici riječkog kazališta.

Uz pomoć koregrafa Damiana Cortesa Albertija, inače stručnjaka za tango i Tihane Strmečki, kandidati su se uoči audicije pripremali za izvedbu uvodng songa i dueta iz "Evite" kako bi uz glazbeno i glumačko znanje, pokazali i svoje plesne vještine. 

Iako još jučer nije bilo poznato tko će se na jesen na probama pridružiti Leonori Surian Popov koja će u mjuziklu igrati Evu Peron, režiserka Renata Carola Gatica uvjerena je da će "Evita" na riječkim daskama ponoviti uspjeh "Sunset Boulevarda". 

- Sa "Sunset Boulevardom" ostvarili smo veliku želju Rijeke da ima svoj mjuzikl. To je bio svojevrstan test u kojem smo dobili potvrdu da publika to želi i da mi kao kazališna kuća možemo izvesti taj zadatak. Veliki je izazov raditi mjuzikl u kući poput HNK Ivana pl. Zajca jer su u mjuziklu svi angažirani. No, s obzirom da je "Sunset" stvarno bio hit, naša je ideja bila da idemo dalje s mjuziklima, kaže Gatica. 

Za ulogu Che Guevare u HNK "Ivana pl. Zajca" ponovo su odlučili potražiti izvođača izvan matične kuće, kao što je to bio slučaj s Damirom Kedžom u "Sunset Boulevardu". Osim hrvatskih umjetnika, na audiciju su se prijavili i kandidati iz Srbije, Makedonije i Crne Gore, a kako kaže Gatica, zbog kandidata koji nisu mogli jučer doći, bit će održano još nekoliko audicija prije konačne odluke kome će od 12 kandidata pripasti uloga argentinskog revolucionara. 

- Ovo je prilično teška uloga. Svi su kandidati tenori, no uloga od njih zahtijeva još i ples, i glumu. Neki od njih malo glume, no ne pleše gotovo nitko i upravo iz tog razloga napravili smo audiciju. Che Guevara je povijesni lik, a u mjuziklu je on i pripovjedač. To je uloga koja su dosad, primjerice, igrali Ricky Martin i Antonio Banderas, a poslije Evite, radi se o najvažnijem liku u priči. Zbog svega toga, zbog tako specifične uloge, odlučili smo ga potražiti izvan naše matične kuće, objašnjava Gatica.

Svi ostali glumci pjevači su iz matične kuće, a kako ističe redateljica, HNK "Ivana pl. Zajca" ima fantastične glumce, pjevače i plesače, no za ovakve uloge malo je teže naći nekoga tko je sve to u jednom. 

Mjuzikl je luksuz

O dobroj recepciji mjuzikla kod riječke publike svjedoči i činjenica za da su sve izvedbe »Sunset Boulevarda« bile rasprodane.
- Mislim da je Rijeka spremna barem za jedan mjuzikl godišnje, a vjerujem da bi mogla imati i više od toga. No mjuzikl je produkcijski jako zahtjevan, zahtijeva najviše od kazališta jer sve grane moraju stopirati što rade na svom području, kako bi se radio mjuzikl. Zato bih rekla da su mjuzikli za nas velik luksuz, a posebno činenica da smo uspjeli u dvije godine producirati dva mjuzikla, tvrdi Gatica.

Kao i "Sunset Boulevard" i "Evita" će biti pjevana na hrvatskom. Gatica kaže kako inzistira na hrvatskim verzijama slavnih mjuzikla jer je riječ o formi koja prvenstveno priča priču. 

- Osim toga ovo je jako brz mjuzikl, a pritom naša kuća ima Igora Vlajnića koji radi sjajne prepjeve i prijevode te koji je već radio na "Sunsetu". prepjev najprije ide u London na autorizaciju te ćemo u siječnju iduće godine predstaviti prvi prepjev mjuzikla "Evita" na hrvatskom, ističe Gatica, inače i sama Argentinka. 
Uz pomoć Damiana Cortesa Albertija, argentinskog stručnjaka za tango, uvjerena je da će novom riječkom mjuziklu, dočarati argentinski i latinoamerički duh riječkoj publici. 

- Mjuzikl govori o ostvarenju američkog sna. Evita Peron došla je iz siromaštva, došla je iz naroda, ali svoj narod nije zaboravila kad je dobila moć kojom može mijenjati svijet. S obzirom da je to žena koja je uspjela i nastavila se brinuti o siromašnima, to je i jedna snažna feministička priča o jednoj karizmatičnoj ženi. Ovdje dakle ne govorimo o revolucionarima, koliko govorimo o karizmi koja može pokretati mase. Vjerujem da će činjenica da sam i sama Argentinka, pridonijeti tome da ću moći naglasiti i povijesni, stvarni dio priče o Evi Peron, zaključuje Gatica. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.