Gostovanja

Kazalište lutaka rezimiralo sezonu: “Snjeguljica d.d.” u Splitu i Šibeniku

Kim Cuculić



Gradsko kazalište lutaka Rijeka gostuje s predstavom »Snjeguljica d.d.« u splitskom Gradskom kazalištu lutaka u sklopu Ljetnog kazališta za djecu, a s istom predstavom sudjeluje i na 56. MDF-u u Šibeniku. Riječ je o suvremenoj adaptaciji poznate bajke braće Grimm, koju je napravila Vedrana Balen Spinčić, a redatelj je Serđo Dlačić. U predstavi sudjeluju Petra Šarac, Zlatko Vicić, Alex Đaković, David Petrović i Dubravka Tintor. Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir već je prošli tjedan bila u Šibeniku, gdje je sudjelovala na sastanku s predstavnicima China Association of Performing Arts (CAPA) sa sjedištem u Pekingu, a razgovaralo se o mogućnostima suradnje između Kine i Hrvatske na planu lutkarstva te kazališta za djecu i mlade.


Magdalena Lupi Alvir osvrnula se i na ljetnu dramsko-lutkarsku radionicu »Čudesna ljetna noć«, koja je već treća radionica takvog tipa u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Cilj je radionice promicati lutkarsku umjetnost i stvaralaštvo, a kod polaznika poticati razvoj pažnje, glasa, govorne izražajnosti, koncentracije, pamćenja, kreativnosti, mašte i zajedništva. Polaznici će se upoznati s lutkarskom animacijom, odnosno kroz igru predmeta osmišljavat će svoju predstavu na temu Ivanjske noći. Radionica se održava u okviru Riječkih ljetnih noći i završava prezentacijskom izvedbom 1. srpnja u 19 sati na pozornici GKL-a. Voditelji radionice su akademski glumci Dubravka Tintor i Goran Zelić.


Gradsko kazalište lutaka na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima sudjeluje s još tri programa. Predstava »Snjeguljica d.d.« bit će prikazana 2. i 3. srpnja u 21 sat na Trgu Matije Vlačića, a »Beba Bebač« 5. i 6. srpnja u 18 i 19 sati u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Pričopredstava »Mala sirena« na rasporedu je 7, 8. i 9. srpnja u 21 sat u dvorištu buduće Dječje kuće u kompleksu »Benčić«.




Marsinah Vokši Rosenfeld iz GKL-a osvrnula se na proteklu kazališnu sezonu, koja je počela obnovom predstave »Nadpodstolar Martin« Renea Medvešeka, a izvedene su još tri premijere: »Snjeguljica d.d.« u režiji Serđa Dlačića, autorski projekt Davida Petrovića »Beba Bebač« i pričopredstava »Mala sirena« u režiji Renate Carole Gatice. Prikazano je i 14 repriza, bilo je 20-ak gostovanja, a GKL je sudjelovao na šest festivala u Hrvatskoj i dva u inozemstvu. Izvedena je ukupno 351 predstava, a programe je pratilo 40.618 posjetitelja.


Na jubilarnu 20. Reviju lutkarskih kazališta osvrnula se Vedrana Balen Spinčić, istaknuvši da je predstave pratilo 6.636 gledatelja, dok su iznimno dobro bile posjećene i popratne izložbe. Predstavljena je i mini-monografija Revije. Balen Spinčić posebno je istaknula i uspješan umjetničko-edukativni projekt »Lutkofor«.