Premijera u četvrtak

Kako je Snjeguljica zagrizla jabuku neoliberalnog kapitalizma

Kim Cuculić

Današnja Snjeguljica zagrizla je jabuku neoliberalnog kapitalizma, obogatila se na vlastitom brendu i izgubila iz vida vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom



RIJEKAPredstava »Snjeguljica d.d.« premijerno će biti izvedena u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u četvrtak, 11. veljače, u 19 sati. Prema braći Grimm novu verziju potpisuje Vedrana Balen Spinčić, a redatelj je Serđo Dlačić. Kako je objasnila autorica, krenuli su od ideje što danas znači raditi »Snjeguljicu« i što se s likovima dogodilo nakon sretnog završetka.


– Tako se rodila ideja o Snjeguljici kao našoj suvremenici. To je Snjeguljica koja je zagrizla jabuku neoliberalnog kapitalizma. Obogativši se na vlastitom brendu, postala je tajkunica te u kovitlacu nemilosrdnog društva i u želji za gomilanjem materijalnoga izgubila iz vida vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom. U našoj predstavi sa Snjeguljicom krećemo na put njena oporavka – osvrnula se Balen Spinčić.


Redatelj Serđo Dlačić kazao je da »Snjeguljica d.d.« ima nekoliko razina i da je u dramatizaciji Vedrane Balen Spinčić poznata priča dobila posve novu dimenziju. U predstavi koja ima nekoliko slojeva važnu ulogu ima scenografija Luči Vidanović, koja je ujedno kreatorica i tehnologinja lutaka. Skladatelj Igor Karlić istaknuo je da je riječ o modernoj verziji »Snjeguljice« i konceptu koji je odmaknut od originala, čemu je prilagođena i glazba. Oblikovatelj rasvjete je Sanjin Seršić.




Naslovnu ulogu Snjeguljice tumači Petra Šarac, nova članica ansambla riječkog lutkarskog kazališta. Kako je kazala, ovakva Snjeguljica – bliska današnjem vremenu – za nju predstavlja veći izazov od klasične bajke, a koncepcija je takva da nije fokus samo na lutkarstvu.


Ostali glumci tumače po nekoliko uloga. Zlatko Vicić je Učo, Pospanko, Hunter/Lovčević, a Alex Đaković je Zeko, Maćeha, Ljutko i Veseljko. David Petrović kazao je da su se ovoga puta bavili modulacijom glasa uz pomoć mikrofona, a on ima pet uloga – Lupko, Ogledalo, Stidljivko, SOS i Nada. Kihavko je Dubravka Tintor, koja je zadužena i za pomoćnu animaciju (pod mentorstvom Almire Štifanić). Tintor je na stručnom osposobljavanju u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.