Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. veljače 2020.
Posebna atmosfera

KAZALIŠTE ULYSSES Devetnaesta sezona počinje 12. srpnja

Foto ULYSSES
Foto ULYSSES
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 18:39 2019-07-09T18:39:24+02:00

BRIJUNI - Koncertom Rade Šerbedžije, Zapadnog kolodvora i prijatelja na Malom Brijunu u petak, 12. srpnja, počinje devetnaesta sezona Kazališta Ulysses. Kao iznenađenje, na pozornici Tvrđave Minor bit će i mnogi prijatelji velikoga glumca, a ovaj koncert pod zvijezdama tradicionalno privlači gledatelje koji mogu uživati u glazbi, poeziji, specifičnom ugođaju i posebnoj atmosferi. U subotu, 13. srpnja, koncert će održati Davor Gobac i Psihomodo pop, jedan od naših najpoznatijih i najdugovječnijih rock sastava. Na Brijune 16. srpnja dolazi Zijah Sokolović s kultnom predstavom »Glumac... je glumac... je glumac« s kojom je ovaj teatarski čarobnjak gostovao po cijelome svijetu, od New Yorka do Sydneyja. Publika će u monodrami koja se izvodi već 41 godinu moći uživati na pozornici ljetnog kina na Velikom Brijunu.

Euripid i Dostojevski

Euripidove »Bakhe« igraju se 17., 18. i 20. srpnja na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a riječ je o predstavi Kazališta Ulysses i Zagrebačkog kazališta mladih. Dvanaest žena, svaka sa svojim teretom i žudnjama, traži rješenje u svijetu u kojem živimo, a originalni Euripidov tekst izuzetno dobro komunicira i s predstavom koju je postavila Lenka Udovički, dok je dramaturginja Željka Udovičić Pleština. Na Velikom Brijunu 23. srpnja Nebojša Dugalić izvodi monodramsku adaptaciju romana F. M. Dostojevskog »Ispovijest Dmitrija Karamazova«, u produkciji Opera & Theatre Madlenianum iz Beograda.
Zijah Sokolović je na Velikom Brijunu i 24. srpnja s predstavom »Lijevo desno glumac«, za koju su kritičari napisali da je duhovita, kabaretski atraktivna, filozofski duboka i da uči gledatelje shvatiti da su i oni »glumci u svom teatru« i da mogu biti umjetnici u svom životu.
Premijerno će biti izvedena predstava »Tko se boji Virginije Woolf« Edwarda Albeeja, koja će biti odigrana na Tvrđavi Minor 26., 27. i 28. srpnja, a premijera je 29. srpnja. Gledaoci će moći predstavu vidjeti i 30. srpnja, 2., 3. kolovoza. Predstavu režira Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, a glavne uloge igraju Rade Šerbedžija i Katarina Bistrović Darvaš. Predstava se realizira u koprodukciji s Beogradskim dramskim pozorištem. Bez Shakespearea ne može ni ova sezona, pa je predstava »Shakespeare ljetne noći - varijacije« na repertoaru 5. i 6. kolovoza, a legendarni »Kralj Lear« s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi 8., 9. i 10. kolovoza. »Lear« je i zaštitni znak Ulyssesa, predstava koja se s uspjehom izvodi od samog osnivanja ovog kazališta 2001. godine. Na Veliki Brijun 11. kolovoza dolaze Nikola Nedić i Mario Jovev s predstavom »Cabaret - koncert za žlice i gitaru«, koji će trubadurski, uz žlice, gitaru i mandolinu ispričati svoju priču.

Dani klavira

A onda slijedi glazbeni dio festivala - Ulyssesovi dani klavira od 12. do 15. kolovoza, uz nastupe Mateja Meštrovića, Matthewa Mayera (SAD), Antonije Pacek (Austrija), »Silence« iz Slovenije, Karla Hubaka i Charlene Farrugia (Malta).
Ulysses će 16. i 17. kolovoza ugostiti glumce Voju Brajovića i Sergeja Trifunovića s predstavom »Voz«, u produkciji Zvezdare Teatra iz Beograda, koja je dobila niz sjajnih kritika gdje god je bila izvedena. Na Tvrđavi Minor 18. kolovoza Matej Meštrović imat će veliki koncert s Južnočeškom filharmonijom, čime će biti zatvoreni ovogodišnji Ulyssesovi dani klavira.
Za 19. kolovoza najavljen je koncert Vlatka Stefanovskog na Malom Brijunu, a 25. kolovoza na programu je predstava prema Sofoklovom predlošku, »Antigona – 2000 godina kasnije«. Bit će to i treća predstava u kojoj će ovog ljeta igrati Rade Šerbedžija. Sezona završava 30. i 31. kolovoza gostovanjem zagrebačkog HNK-a s uspješnicom »Tko pjeva zlo ne misli« kako bi se na trenutak duh gornjogradskog Zagreba preselio na Brijune.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.