30. Gavelline večeri

“Hedda Gabler” najbolja predstava, najbolji glumci Anja Šovagović Despot i Ermin Sijamija

Hina

Foto www.gavella.hr

Foto www.gavella.hr

 Nagrada "Dr. Branko Gavella" za najbolju predstavu 30. Gavellinih večeri pripala je predstavi "Hedda Gabler" po romanu norveškoga dramatičara Henrika Ibsena, "originalnoj, britkoj i snažnoj inscenaciji jedne od najpoznatijih drama 20. stoljeća koja u stilski iznimno pročišćenoj vizuri prenosi emociju i tvori dramatičnu atmosferu gotovo hitchcockovskog prosedea"



ZAGREB – Predstava “Hedda Gabler” u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i režiji Mateje Koležnik proglašena je u utorak navečer u Zagrebu najboljom predstavom ovogodišnjeg izdanja festivala Gavelline večeri, a Koležnik je s Renatom Carolom Gaticom podijelila i nagradu za najbolju režiju. 


 U službenoj selekciji programa jubilarnih 30. Gavellinih večeri prikazano je od 3. listopada osam predstava iz Splita, Rijeke, Sarajeva, Beograda, Maribora i Zagreba u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Dubravka Mihanovića, ravnatelja, izvršne producentice i dramaturga Gradskog dramskog kazališta Gavelle.


 O nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu odlučivalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo koje su ove godine činili dramaturginja Dora Delbianco, glumac Siniša Popović, te redatelj Igor Vuk Torbica.




 Nagrada “Dr. Branko Gavella” za najbolju predstavu 30. Gavellinih večeri pripala je predstavi “Hedda Gabler” po romanu norveškoga dramatičara Henrika Ibsena, “originalnoj, britkoj i snažnoj inscenaciji jedne od najpoznatijih drama 20. stoljeća koja u stilski iznimno pročišćenoj vizuri prenosi emociju i tvori dramatičnu atmosferu gotovo hitchcockovskog prosedea”.


 ”U tom sretnom čitanju klasika, redateljska motivacija, dramaturške intervencije i simboličan scenski prostor stvorili su preduvjete za oblikovanje karakternih uloga, pri čemu je ansambl u potpunosti iskoristio baš sve ponuđene prilike, ne zanemarivši ni najmanju nijansu toga bogatog psihološkog realiteta”, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva pročitanog na dodjeli.


 Sve su nagrade dodijeljene jednoglasno, a svi laureati, kao i sve prikazane predstave, po ocjeni prosudbenog povjerenstva, uz ostale ispunjavaju i kriterij ostvarivanja Gavellina načela kazališne “suigre”.


 ”U osam prikazanih predstava primjećuju se međusobno vrlo različite poetike, estetike i konteksti unutar nastanka i izvođenja samog kazališnog čina, a sve su one sagradile na sceni mnogobrojne svjetove unutar kojih su realizirana fascinantna glumačka ostvarenja te je posve jasno obilježena posveta zajedničkoj niti koja se odražava u Gavellinu pojmu ‘suigre’ i svega što on podrazumijeva”, dodaje se u obrazloženju.


 Upravo zbog toga, donijeti odluku o tome kome dodijeliti nagradu za najbolju režiju nije bio nimalo lak zadatak, pa je ta nagrada dodijeljena ravnopravno Koležnik i Renati Caroli Gatici, navodi se.


 Koležnik “kao zrela autorica u Ibsenovoj ‘Heddi Gabler’ donosi sav sjaj svoje redateljske poetike i rukopisa, savršeno pročišćene od bilo kakvih viškova te maksimalno koncentrirane na glumačku igru, pokret i kompoziciju”, dok je u Gatičinoj režiji predstave “#radninaslovantigona” autorskog dvojca Jazmine Sequeire i Luciana Delprata u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) “žiri prepoznao radikalno drugačiji autorski pečat od svih predstava koje su se na festivalu mogle vidjeti”.


 ”Ona vješto i jedinstveno gradi svoju poetiku fuzijom žanrova i načinom iznošenja priče. Mogli smo vidjeti elemente kazališta apsurda, kazališta lutaka i kazališta objekta koji istovremeno i ravnopravno egzistiraju s osnovnom igrom glumaca. Taj hrabar potez nešto je što obećava uistinu poseban, autentičan i originalan teatarski rukopis za kojeg vjerujemo i nadamo se da će imati svoj daljnji put i razvoj, očekujući od njega nova ostvarenja”, mišljenje je prosudbenog povjerenstva. 

Nagrade Anji Šovagović Despot i Erminu Sijamiji


 Najbolja glumica po mišljenju žirija ove je godine Anja Šovagović Despot, kojoj je nagrada dodijeljena za “nepredviljivu, humornu i temperamentnu” interpretaciju uloge Violet Weston, majke obitelji u drami “Kolovoz u okrugu Osage” američkog dramatičara, glumca i scenarista Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde i produkciji GDK Gavelle.


 ”Bez uljepšavanja i ispričavanja, Šovagović Despot portretirala je spektar emocija, puneći svoj prostor u naturalističkoj ogoljenosti i maštovito i beskompromisno oblikovanim glumačkim rješenjima. Svojom energijom i uvjerljivošću argumentirala je i prisvojila svaki aspekt uloge, ali i izašla iz njezinih okvira, nametnuvši širinu i volumen svoje glumačke kreacije koja svojom vertikalom provocira i svoje partnere da i oni izraze svoj maksimum”, smatra prosudbeno povjerenstvo.


 Nagradu za najbolju mušku ulogu žiri je dodijelio sarajevskom glumcu Erminu Sijamiji za “samozatajnu, ali iskonski točnu, promišljenu i duboku realizaciju uloge” Simona, “pojedinca kroz kojeg se prikazuje slika stalne tragedije trpljenja i mentaliteta specifičnog za ove prostore” u predstavi “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva.


 ”Upotrebljavajući minimalna sredstva i hrabar odmak od izravnog humora, Sijamija rafiniranim izrazom donosi na scenu živopisan lik i nameće se kao snažni individualac, unoseći u svijet predstave jednu sasvim specifičnu emocionalnost. Točnom glumačkom impostacijom, on fascinira ne samo u odnosu na svoj zadatak i na dramski tekst, već i u odnosu na ansambl, čime pruža temelj i čvrst oslonac unutar prostora suigre”, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.


 Nagrade – skulpturu u bronci za najbolju predstavu i brončane reljefe s likom dr. Branka Gavelle za najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu, sve rad akademskog kipara Miljenka Sekulića – laureatima je uručio ravnatelj kazališta Boris Svrtan.


 Svrtan je istaknuo kako su 30. Gavelline večeri, u svojem jubilarnom izdanju ponovno bile mjesto razmjene iskustava i poetika kojima je zajedničko jedno, a to je ljubav prema teatru.


 Publika je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle svih nagrađenih, a na zatvaranju je, već tradicionalno, nakon uručenja nagrada i izvan konkurencije izvedena predstava “Kolovoz u okrugu Osage” Tracyja Lettsa u izvedbi beogradskog Ateljea 212 u režiji Ljiljane Todorović.