Buljan režira Tenu Štivičić

HNK Zagreb objavio dramski, glazbeni i baletni program za sezonu 2015/16

Sandra Sabovljev

Ambiciozan program – Tena Štivičić, Leonard Jakovina, Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč, Nikša Bareza i Srećko Horvat / Foto: N. REBERŠAK

Ambiciozan program – Tena Štivičić, Leonard Jakovina, Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč, Nikša Bareza i Srećko Horvat / Foto: N. REBERŠAK

Sezona će imati pet dramskih i pet opernih premijera te tri nova baletna naslova, a po prvi put u HNK-u će režirati Bobo Jelčić



ZAGREB » Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč predstavila je jučer u kazališnom foyeru, u društvu ravnatelja Drame, Opere i Baleta, repertoar središnje nacionalne kazališne kuće koji će gledateljima naredne sezone donijeti 13 premijera i brojne reprize. 


   – Počinjemo s autorskim projektom »Na kraju tjedna« Bobe Jelčića koji prvi put režira u HNK-u, iako se radi o afirmiranom umjetniku koji je bez sumnje promijenio domaću kazališnu sliku posljednjih 20 godina. Slijedi potom »Evanđelje« Pippa Delbona, projekt u talijansko-švicarsko-francuskoj koprodukciji u kojem će sudjelovati sva tri ansambla HNK-a – istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan i dodao da nakon zagrebačke premijere slijedi europska turneja te predstave. 



   – Dug od 8,2 milijna kuna koji me je dočekao prošle godine na početku mandata, sad iznosi 5 milijuna. Tri milijuna kuna otplatili smo sami, iz produkcije, a da pritom naša publika to nije osjetila. Nadamo se da će nam u ostatku otplate duga pomoći naši osnivači država i Grad, odgovorila je Vrgoč na pitanje novinara o financijskom stanju HNK.





   – Treći dramski premijerni naslov diptih je velikog i nedovoljno priznatog hrvatskog ekspresionističkog dramatičara Josipa Kosora »Žena/ Nepobjediva lađa« u režiji Paola Magellija, objavio je Buljan najavljujući najveći dramski zalogaj sezone, »Tri zime« Tene Štivčić nedavno ovjenačne u New Yorku prestižnom nagradom »The Susan Smith Blackburn Prize«. Njezinu dramu praizvedenu zimus u londonskom The National Theatreu, jednoj od najznačajnijih svjetskih pozornica, zagrebačka će kazališna publika u prijevodu same autorice vidjeti iduće godine u režiji Ivice Buljana. Peti dramski adut je »Bella figura« proslavljene dramatičarke Yasmine Reza, koju je upravo premijerno režirao Thomas Ostermeier. 


  Dekadencija srednje klase


Na predstavljanju programa nazočili su i autori drama Tena Štivičić i Bobo Jelčić. 


   – Iznimno mi je drago da će se moj komad koji govori o jednoj dugoj zagrebačkoj obiteljskoj povijesti, i događa se u Zagrebu, u njemu biti i prikazan – kazale je Štivičić koja već desetak godina živi u Londonu. Jelčić je naglasio da je njegov projekt tek u začetku, da tekst upravo nastaje u procesu rada s glumcima. 


   – Radi se o jednom dekadentnom stanju današnje srednje klase. Ljudima su puna usta revolucije, no ona zapravo implodira unutar zidova naših dnevnih boravaka i ništa se ne mijenja, rekao je Jelčić. 


   – U 11 naslova na opernom repertoaru, pet je značajnih premijera, a ostatak je programa glazbeno i scenski obnovljen i osvježen, kazao je ravnatelj Opere Nikša Bareza, posebno naglasivši Verdijeve »Sicilijanske večernje«, operu koju je autor pisao za francusko kazalište i u kojoj je, budući da je imao čak dvije godine za rad, pokazao svoju veliku glazbenu invenciju i sklonost eksperimentiranju. Riječ je o iznimno podcijenjenoj operi koju će u HNK-u režirati Janusz Kica. 


  Operni evergreen


Na opernom su repertoaru i Mozartov »Figarov pir« u režiji Mauricija Garcije Lazana, koja 28 godina nije izvođena u HNK-u, zatim Puccinijeva »Manon Lescaut« koja se u HNK-u posljednji put mogla gledati 1958. godine , a nakon gotovo 60 godina pauze režirat će je Dominique Pitoiset. 


   Četvrta premijera je operni evergreen, vječno aktualni komad Kurta Weilla i Bertolda Brechta »Opera za tri groša«, zajednički projekt Opere i Drame koji će potpisati redatelj Pascal Rambert. Posljednji operna premijera pripada Handelovom remek-djelu »Agrippini« u produkciji Muzičke akademije. 


   Na baletnom su repertoaru tri premijere – »Modrobradi« Marjana Nećaka i Staše Zurovca; »Romeo i Julija« Sergeja Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta te »Petar Pan« Brune Bjelinskog i koreografa Giorgija Madije, namijenjen djeci i odraslima – kazao je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina. 


   Nakon uspješne prve sezone Filozofskog teatra, u Zagreb i ove godine dolaze značajni svjetski intelektualci koji će kroz teatar propitivati važne društvene fenomene. Srećko Horvat najavio je dolaske engleske glumice Vanesse Redgrave koja će glumiti u komadu koji je napisala s Mariam Said, udovicom velikog mislioca postkolonijalizma Edwarda Saida. Gosti Filozofskog teatra bit će i mislioci svjetskoga glasa poput Tariqa Alija i Alaina Badioua.