Premijera

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: ”Divmali grad” – spoj igre uživo i digitalnih tehnologija

Kim Cuculić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno će u petak, 29. rujna, u 18 sati izvesti predstavu »Divmali grad« autorice i redateljice Olje Lozice. Kako je ovim povodom kazala ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, ova kazališna sezona u znaku je »Neobične baštine«.


– U ovoj sezoni bavit ćemo se starim, zaboravljenim pričama i legendama na kazališno suvremen način, uoči 2018. koju je Europski parlament proglasio europskom godinom kulturne baštine. Želja nam je da našim predstavama pokažemo da baština nije nešto nezanimljivo i dosadno, već da može biti i nešto drugačije, poučno i zabavno. Naslov »Divmali grad« temelji se na legendama kastavskog i liburnijskog kraja, što je osnova za autorski projekt Olje Lozice koji predstavlja spoj žive igre glumaca i digitalnih tehnologija.


Ova predstava spada u našu repertoarnu liniju istraživanja lutkarstva i drugih medija. Riječ je o pomalo drugačijoj i inovativnoj predstavi u kontekstu hrvatskog lutkarstva. Radi se o istraživačkom tipu teatra, u kojemu sudjeluje čitavo Gradsko kazalište lutaka – istaknula je Lupi Alvir.




Autorica i redateljica ovog multimedijalnog projekta Olja Lozica kazala je da je ishodište predstave priča o dva brata diva, a priča je sljedeća: »Grad sretnih ljudi, u neodređenoj prošlosti, biva ugrožen bahatošću divova iz njegove neposredne blizine. Divovi žele izgraditi dvorac do neba, pritom ne birajući sredstva i zanemarujući dobrosusjedske odnose koje su dotad njegovali sa svojim manjim i slabijim sumještanima. Iako su veći i jači, divovi su smetnuli s uma da će u slučaju opasnosti morati potražiti pomoć upravo od onih na koje su zaboravili…«


Dramaturg i skladatelj Matko Botić rekao je da su u početku bili inspirirani etnografskom studijom »Kastavština« Ive Jardasa i kastavskim legendama, no da se predstava »Divmali grad« odmakla od konkretnog, kastavskog miljea, stvarajući izvanvremensku priču koja je razumljiva današnjim generacijama.


– Ovaj neuobičajeni kazališni projekt interaktivnom suigrom glumaca i unaprijed snimljenih i montiranih igrano-animacijskih sekvenci stvara unikatnu kombinaciju teatra i filma – osvrnuo se Botić, a budući da je riječ o nekoj vrsti crtanog filma u kazalištu, i glazba je poput one iz animiranih filmova.


U predstavi ima i elemenata teatra objekata i teatra sjena, a moći će se osjetiti i melodija i duh čakavštine. Autor video materijala, oblikovatelj projekcija i svjetla je Ivan Lušičić, a scenografkinja i autorica likovnih rješenja je Lara Badurina. U radu na predstavi sudjeluje čitav ansambl GKL-a, a ovim povodom glumci-lutkari istaknuli su da je za njih riječ o posve novom iskustvu kombinacije glumačke igre uživo i novih tehnologija. Predstavu izvode Almira Štifanić, Damir Orlić, Andrea Špindel i Vanja Jovanović, a u snimljenim materijalima glume Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Zlatko Vicić, Damir Orlić, David Petrović, Alex Đaković, Andrea Špindel, Goran Zelić, Petra Šarac i Vanja Jovanović. Predstava je namijenjena uzrastu 4+.