Predstava

Gradsko kazalište Lutaka najavilo praizvedbu “Flekavca” prema tekstu Nine Mitrović

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Riječ je o prvom tekstu Nine Mitrović za djecu koji će biti izveden. Predstava će se prepoznavati kao riječka, odnosno imat će riječki urbani štih



Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je novu praizvedbu na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o predstavi »Flekavac«, nastaloj prema tekstu Nine Mitrović, a u režiji Renate Carole Gatice, čija je praizvedba zakazana za četvrtak, 31. listopada, u GKL-u u 18 sati.


Kako je pojasnila ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, riječ je o prvom tekstu Nine Mitrović za djecu koji će biti izveden, odnosno Mitrović, koju poznajemo iz teatra za »odrasle«, dosad nije imala postavljenih dramskih tekstova za najmlađe. A uzrast o kome je ovdje riječ jest od pet godina starosti nadalje.


– Tako smo procijenili, jer je riječ o tekstu u kojem autorica propituje aktualne teme odrastanja danas, to jest odnos roditelja i djece. Pritom je zanimljiva pozicija ta da i roditelji imaju pravo »poludjeti«. Otvara se i prostor dječje slobode i kreativnosti. Redateljica je tekst vidjela u spoju realističnog i nadrealističnog momenta, a predstava je vrlo urbana i nešto što dugo nismo imali na našoj sceni – rekla je Lupi Alvir, uputivši i na stripovski plakat koji takvu koncepciju najavljuje.


Kolektivna kreacija




Renati Caroli Gatici ovo je treći put da režira u GKL-u, a izjavila je da je ova predstava kolektivna kreacija. Prema njenu tumačenju, tekst otvara puno aktualnih pitanja, koja je autorica predstavila inspirirajući se vlastitim životom, iz kojih je razvidno da se koncept roditeljstva i odnosa djece i roditelja mijenjao u posljednjih nekoliko generacija. Dodatno, predstava će se prepoznavati kao riječka, odnosno imat će taj riječki urbani štih, dok govori o predpubertetnom vremenu u djece, koje se prema Caroli Gatici s nekadašnjih desetak godina starosti sada razvija puno ranije. Također, predstava je zamišljena kao spoj glumačkog i lutkarskog iskustva.


»Nacrtani« prostor


Autorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović posvejdočila je da joj je ovo bila najveća scenografija na kojoj je radila dosad u GKL-u.


– Kad smo pročitali tekst, bili smo sigurni da to mora biti moderna predstava. Sve se događa u »nacrtanom« prostoru. Kostimi su tinejdžerski, a morali su biti pogodni i za transformacije glumaca u lutkare i obrnuto – rekla je Pavlović, dodavši da u predstavi ima i čarolije.


Naslovnu ulogu Flekavca tumači David Petrović, koji je rekao da mu je jako izazovno bilo napraviti lik koji je u isto vrijeme i baraba, (pozitivno) zločest, bezobrazan prema mami, ali i, u suštini, emotivan dječak kojem ta ista mama nedostaje.


Njegov svojevrsni kontrapunkt, Zihericu Štrebericu, tumači Petra Šarac, mamu, ili Mamolinu, Andrea Špindel, imaginarnog prijatelja Letećeg Milivoja – Zlatko Vicić, a tu su još i braća Mali Da i Mali Ne, koje tumače Damir Orlić i Alex Đaković.


Predstava će nakon praizvedbe na repertoaru ponovo biti 2. studenoga, a onda opet iza Revije lutkarskih kazališta.