Jedinstvena manifestacija

Grad Grobnik i Omišalj domaćini 17. festivala pučkog teatra

Mladen Trinajstić

Ulaz na predstave je sloobodan, a publika će od šest prikazanih nagraditi najbolju



ČAVLE/OMIŠALJ Grad Grobnik i Omišalj kao prizorišta 17. festivala pučkog teatra slavit će od 17. do 23. lipnja pučki dramski izričaj. Naizmjence će se redati predstave u drevnom kaštelu u Gradu Grobniku i na trgu Prikešte, a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave se sele na Grobniku u Dom kulture Čavle, a u Omišlju u dvoranu Osnovne škole.


Posebnost ovog festivala je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave – općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.


Festival će svečano biti otvoren u subotu, 17. lipnja u 21 sat u Gradu Grobniku, uz prigodni program, obraćanje načelnica Čavala i Omišlja, Ivane Cvitan Polić i Mirele Ahmetović te tradicionalnim podizanjem zastave. Uslijedit će predstava »Postdiplomsko obrazovanje« Teatra Binokular koju izvodi Vilim Matula, a redatelj je Borna Armanini.




Dan kasnije u Omišlju se predstavlja Zijah Sokolović sa svojom monodramom »Kobajagi donijela me roda«. U utorak, 20. lipnja u Domu kulture Čavle gostuje Teatar Kerekeš s predstavom »Oćeš nećeš doktor«, a dan kasnije u Omišlju Teatroman s predstavom »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere«. U četvrtak, 22. lipnja u Grad Grobnik stiže putujuće kazalište i scena Ribnjak s predstavom »Oleanna«. Posljednjeg dana festivala, 23. lipnja, u Omišlju će, uz »Sladoled« Teatra Gavran, biti dodijeljena nagrada publike, dok će nagrade Ocjenjivačkog suda biti objavljene dva-tri dana kasnije.


– Sve navedene predstave su hit predstave koje su koncepcijski postavljene tako da ih publika rado prihvaća. Program nudi cjeloviti uvid u glumačku izvrsnost po formi i sadržaju, od monodrama do složenijih izvedbi. Vjerujemo da će i publici i ocjenjivačkom sudu biti teško odabrati najbolje – kaže Denis Redić iz udruge Livinstone, programski voditelj festivala.


Uz potporu općina Omišalj i Čavle te općinskih turističkih zajednica za opstojnost festivala kroz proteklih 16 godina ključno je bilo pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali i privrženost publike kojoj je festival i namijenjen. Važno je napomenuti da je ulaz na sve predstave besplatan.


Podsjetimo, publika glasovanjem dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu, dok Ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bruno Lončarić, Damir Jakovčić i Robert Zaharija dodjeljuje nekoliko nagrada – nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu, za redateljsko ostvarenje i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.