U režiji Paola Magellija

Goldoni za 70 godina Talijanske drame: Iduće subote premijera “Gostioničarke Mirandoline”

Kim Cuculić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Talijanska drama je prva stalna talijanska kazališna skupina i jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije, a od sezone 1946/47. do danas odigrala je više od 350 predstava, među kojima 24 premijere prema djelima Carla Goldonija



RIJEKA Proslava 70. godišnjice Talijanske drame u Rijeci kulminirat će premijerom Goldonijeve komedije »La locandiera/Gostioničarka Mirandolina« u režiji poznatog europskog redatelja Paola Magellija. Premijera je najavljena za subotu, 26. studenoga, u 19.30 sati na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca.


Kako je ovim povodom podsjetila upraviteljica propagande Kazališta Milena Jerneić, riječka Talijanska drama je prva stalna talijanska kazališna skupina i jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije. Od sezone 1946/1947. do danas odigrala je više od 350 predstava, a od toga 24 premijere prema djelima Carla Goldonija koji je jedan od najzastupljenijih i najomiljenijih autora na pozornici Talijanske drame.


Prvi ravnatelj TD-a bio je Tullio Fonda, a prva predstava bila je »Il burbero benefico« Carla Goldonija u režiji Emilia della Gatte. Na važnost postojanja Talijanske drame, koja kontinuirano djeluje već sedamdeset godina, ukazao je i Paolo Magelli podsjetivši na velike glumce i redatelje koji su djelovali u Talijanskoj drami. Ovom prilikom Magelli je ukazao i na važnu misiju manjinskih teatara koji postoje u Europi.





V. d. intendanta Marin Blažević rekao je da ga je Leonora Surian prije mjesec dana obavijestila da zbog osobnih razloga više neće moći obavljati posao ravnateljice Talijanske drame. Blažević je dodao da su u tijeku pregovori s nekoliko osoba za ovu funkciju, a Leonori Surian zahvalio je na dvije godine suradnje i njenom doprinosu obnovi i regeneraciji Talijanske drame. Leonora Surian također je zahvalila svima na suradnji, rekavši da su joj u ovom trenutku djeca na prvom mjestu, a u Talijanskoj drami nastavit će raditi kao glumica.



O samoj predstavi »Gostioničarka Mirandolina« Paolo Magelli nije mnogo otkrio, jer smatra da predstave govore same za sebe i ljudi ih vole ili ne vole. No, istaknuo je da je sretan što ponovno radi u Rijeci, gdje je 2008. u Talijanskoj drami režirao naslov »Večeras improviziramo« prema Luigiju Pirandellu. U toj je predstavi glumila afirmirana talijanska glumica Valentina Banci, koja će sada utjeloviti Mirandolinu. Vezano uz to, Banci je istaknula da je upravo zahvaljujući Rijeci i Magelliju na pravi način otkrila dva velika talijanska autora kao što su Goldoni i Pirandello.



U povodu 70. obljetnice Talijanske drame na Korzu je postavljena prigodna izložba – autorica je Emina Pughel, koja je na temelju dostupne građe napravila svojevrsni »obiteljski album« Talijanske drame od 1946. godine do današnjih dana. Fotografije su iz Arhiva HNK-a Ivana pl. Zajca i nekoliko iz privatnog arhiva obitelji Brumini. Izložba se može razgledati do 28. studenoga.



U »Gostioničarki Mirandolini« glume i Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama, Anton Plešić, Ivna Bruck i Leonora Surian. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, autor glazbe Arturo Annecchino, pjevačica Ivanka Mazurkijević, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Predstava je realizirana uz financijsku potporu Talijanske unije, Narodnog sveučilišta u Trstu i Ministarstva vanjskih poslova.