Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Lutkari u akciji

GKL Rijeka ima brojne planove i programe: "Wanda LaVanda putuje u Iran"

Foto: S. JEŽINA
Foto: S. JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2018. u 10:11 2018-05-26T10:11:00+02:00

RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je nove programe, projekte i gostovanja za kraj sezone. Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir sa suradnicima je predstavila različite novitete – priču u pokretu »Čarobna svirala« autorice Almire Štifanić, projekt Lutkolab za mlade umjetnike te brojna gostovanja u Hrvatskoj, ali i šire – u Iranu.

U ciklusu Pričopredstava bit će izvedena »Čarobna svirala«, za koju je Almira Štifanić kazala da je riječ o scenskoj igri kojoj je ishodište u osnovnoj dječjoj potrebi za kretanjem. Naime kroz jednostavne vježbe djeca slušaju priču »Čarobna svirala« te tako obogaćuju jezični korpus i rekreiraju se. Uz samu autoricu, u predstavi sudjeluje i Alex Đaković, glumac-lutkar i sportaš zadužen za sportski dio priče. Ova mobilna forma jedan je od programa EPK-a Rijeka 2020 i sastavni dio programa Dječje kuće.

Predstava je osmišljena za vanjske i unutarnje prostore vrtića i škola, a bit će izvedena i na ovogodišnjem festivalu Tobogan. Ovakvo učenje kroz interakciju ima i svoj likovni identitet koji su osmislile umjetnice Andreja Jandrečić i Sara Ivančan. Riječko lutkarsko kazalište poziva mlade redatelje, dramaturge, glumce, likovne umjetnike i ostale, točnije umjetnike-lutkare do 30 godina starosti, da predlože lutkarsko-kazališne projekte za produkciju u kazališnoj sezoni 2018./2019. Natječaj je otvoren do 8. lipnja, a u uži izbor odabrat će se maksimalno tri prijave.

Autori koji uđu u uži krug bit će pozvani u Rijeku da osobno prezentiraju svoje ideje te kroz dvodnevnu radionicu s pojedinim glumcima ansambla GKL-a predstave svoj prijedlog projekta, nakon čega će najbolji prijedlog dobiti mogućnost postavke u profesionalnim produkcijskim uvjetima. Više informacija može se naći na www.gkl-rijeka.hr.

Predstavu »Wanda LaVanda« autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc očekuje mala ljetna turneja: 28. lipnja gostuje na 58. Dječjem festivalu u Šibeniku, potom putuje na Hvar – 29. lipnja na Festival levande u Velom Grablju, a 30. lipnja u Stari Grad.

Ista predstava krajem kolovoza putuje u Iran na 17. Teheran Mobarak International Puppet Festival, koji se održava pod kapom Centra dramskih umjetnosti Irana. Autorski projekt Davida Petrovića »Beba Bebač« 9. srpnja gostuje u Zavičajnom muzeju Drenove, a »Zamrznute pjesme« autorice i redateljice Tamare Kučinović 17. rujna na međunarodnom festivalu PIF u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.