Gostovanja

GKL Rijeka: Projekti Davida Petrovića na putu

Kim Cuculić

Zbog manjka novaca festival »Mali Marulić« neće u cijelosti biti održan u Splitu, već će dio biti izveden u Zagrebu



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je dva gostovanja. Autorski projekt Davida Petrovića »Palačinka mog života« već je treći put pozvana na Vukovarsko lutkarsko proljeće, čije je 22. izdanje počelo jučer i traje do 8. travnja.


Na ovogodišnjem Vukovarskom lutkarskom proljeću sudjeluje devetnaest predstava, a »Palačinka mog života« bit će izvedena u Jankovcima, Vođincima, Vrbanji, Nuštru i Nijemcima. Zatim na jubilarnog 10. »Malog Marulića« putuje još jedan autorski projekt Davida Petrovića – predstava »Beba Bebač« koja je namijenjena najmlađem uzrastu, a izvode je Andrea Špindel i David Petrović.


Ovim povodom Petrović je podsjetio da se »Palačinka mog života« uspješno izvodi od 2012. godine i približava se 150. izvedbi, dok »Beba Bebač« od premijere 2016. godine stiže do 50. izvedbe. Prema riječima ravnateljice riječkog GKL-a Magdalene Lupi Alvir, za sudjelovanje na Festivalu hrvatske drame za djecu »Mali Marulić« prijavljeno je 26 predstava iz Hrvatske i Slovenije, a izbornik Tomislav Zajec odabrao je sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa.

Jubilarni »Mali Marulić« iznimno će biti održan u Splitu i u Zagrebu, a razlog je taj što se festival našao u okolnostima privremenog financiranja zbog čega festival sa sigurnošću može računati tek na jednu četvrtinu uobičajenih sredstava.




Budući da sredstva nisu dovoljna za ugošćavanje svih selektiranih predstava u Splitu, predstave zagrebačkih kazališta ostat će u Zagrebu i igrati na svojim matičnim scenama. Zagrebački dio programa bit će održan od 6. do 8. travnja, a festival se potom vraća u Split u kojem će od 9. do 12. travnja igrati ostale predstave.


Festival tako po prvi put neće u cijelosti biti održan u Splitu, ali će splitska publika ipak uživati u petnaestak festivalskih programa. Gradsko kazalište lutaka Split će inzistirati na tome da se raspletom splitske političke situacije djeci vrati programski dug, odnosno omogući gledanje odabranih zagrebačkih predstava.


U okviru »Malog Marulića« na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 6. travnja bit će održan umjetničko-stručni kolokvij »Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu«. Glavne teme su »Dramsko i/li autorsko kazalište« i »Autorske predstave«, a sudionici kolokvija su Tomislav Zajec, Magdalena Lupi Alvir, Livija Kroflin, Saša Božić, Matko Botić, Iva Gruić i Jelena Kovačić.