Otkaz bivšoj intendantici

Frljić dao otkaz Nadi Matošević Orešković; obrazložio ga njenim nastupom u Genovi bez dozvole

Kim Cuculić

Nada Matošević Orešković je 10. lipnja nastupila u Teatro Carlo Felice Genova, iako za to nije dobila suglasnost ravnatelja i Kazališnog vijeća. Nešto ranije, bivša je intendantica tužila HNK zbog "uznemiravanja i diskriminacije"



RIJEKA - U kazališnim krugovima procurila je vijest da je bivša intendantica Nada Matošević Orešković dobila otkaz u HNK Ivana pl. Zajca. Ova informacija službeno nam je sada potvrđena i u riječkom Kazalištu, gdje smo dobili sljedeće priopćenje;



Predstavom »Šeherezada & Carmen«, koja je održana na Ljetnoj pozornici u Opatiji, Ronald Savković – ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca, oprostio se od ansambla i riječkog Kazališta. Vijest o odlasku objavio je već ranije na svojoj Facebook stranici, a sada stiže i potvrda iz HNK Ivana pl. Zajca: – Razlozi su sasvim osobni, Ronaldovi, a mi smo mu zahvalni na dosadašnjoj kreativnoj odnosno poslovnoj suradnji. Dakle, rastajemo se prijateljski i sporazumno. Javnost ćemo obavijestiti o novom ravnatelju ili ravnateljici nakon potvrde Kazališnog vijeća, za otprilike dva tjedna, ako ne i ranije. Program nove baletne sezone već je definiran tako da tranzicija neće izazvati veće probleme – kažu u »Zajcu«.Ronald Savković od lipnja 2012. godine obnašao je dužnost ravnatelja Baleta HNK Ivana pl. Zajca. U Rijeci je završio baletnu školu, a 1990. godine odlazi na usavršavanje u Budimpeštu. Godine 1992. postaje prvak Baleta u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru gdje uz baletnu karijeru počinje suradnju s redateljem Tomažom Pandurom. Godine 1996. postaje baletni prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje osim niza klasičnih vodećih uloga, pleše i u modernim baletima i ulogama uz neke od vodećih hrvatskih koreografa kao što je Milko Šparemblek i inozemnih kao što su V. Wellenkamp, I. Favier. Godine 1998. postaje  prvak baleta Staatsoper u Berlinu, gdje surađuje s vodećim plesačima i koreografima kao što su: Patrice Bart, R. Nurejev, G. Balanchine, P. Martins, J. Cranko, K. MacMillan, M. Bejart, W. Forsythe, J. Kylian, N. Duato, A. Preljocaj,V. Malakhov , P. Martins, C. Spuck, P. Lacote,  B. Eifman, M. Donlon, Sir F. Ashton…


– Kazališnoj umjetnici Nadi Matošević Orešković odlukom o izvanrednom otkazu sukladno članku 116. Zakona o  radu, (Narodne novine br. 93/14), otkazan je Ugovor o radu na neodređeno vrijeme sklopljen dana 12. ožujka 2007. godine za obavljanje poslova šef-dirigent, kao i svi aneksi navedenom ugovoru. Razlog donošenja odluke o izvanrednom otkazu je taj što je unatoč i usprkos odluci intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca od 5. svibnja 2015. godine i odluci Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka od 20. svibnja 2015. godine, kojima su uskraćene prethodne suglasnosti za umjetničkim djelovanjem u Teatro Carlo Felice Genova u  vremenu od 5. lipnja 2015. do 15. lipnja 2015. godine, Nada Matošević Orešković dana 10. lipnja 2015. godine nastupila i dirigirala izvedbom u navedenom kazalištu.




Opisanim ponašanjem Nada Matošević Orešković počinila je vrlo tešku povredu obveza iz radnog odnosa prihvaćanjem rada izvan Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka bez prethodne suglasnosti intendanta, odnosno Kazališnog vijeća.


Upravu HNK Ivana pl. Zajca pitali smo i je li istina da je Nada Matošević Orešković tužila Kazalište i zašto.


– Informacija je točna. Nada Matošević Orešković je ustala tužbom protiv Kazališta tražeći zaštitu od navodnog uznemiravanja i diskriminacije. Kazalište u cijelosti osporava osnovanost tužbe, iznijelo je argumentiran i opširan odgovor na tužbene navode, a kako je predmet u tijeku pred nadležnim Sudom, to za sada ne bismo detaljnije komentirali sadržaj postupka – kažu u Kazalištu, a na pitanje što će se dalje događati s nepovoljnim nalazima Državne revizije odgovaraju:


– Uprava Kazališta sve je nalaze i informacije dostavila nadležnim institucijama, sama Državna revizija dostavila je po službenoj dužnosti svoj nalaz DORH-u i sada očekujemo da DORH u granicama svojih ovlasti odluči ima li potrebe za pokretanjem određenih postupaka. Isto očekujemo i od Proračunskog nadzora Ministarstva financija. Naravno, u oba slučaja riječ je o nalazima koji se odnose na 2013. Godinu (Državna revizija) odnosno razdoblje 2014. do 1. 9. (interna revizija koju je proveo Grad Rijeka). S tim u svezi upućujemo vas da dalje informacije o tom slučaju tražite od nadležnih tijela zaduženih za provođenje postupaka. Jedino što u ovom trenutku možemo dodati jest da se poduzimaju sve radnje i postupci u pravcu ispravljanja uočenih nepravilnosti o čemu je upućen pisani izvještaj Državnom uredu za reviziju – Područni ured Rijeka.