Nouvelle vague

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa ‘Periskop’ od 4. do 20. listopada u Rijeci

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić najavio je u petak Festival suvremenog plesa i novog cirkusa “Periskop” u sklopu kojega je i program “Nouvelle vague” suvremene francuske plesne scene.


Na konferenciji za novinare istaknuo je da je njegova težnja, nakon osnutka ustanove HKD na Sušaku, bila da se u Rijeci jača scena suvremenog plesa.


Prve godine ćemo se fokusirati na francusku scenu, u mnogo čemu najrazvijeniju i najproduktivniju plesnu scenu u Europi danas, rekao je Liverić. Tako će se, rekao je, u sklopu programa “Nouvelle vague” 10. listopada izvesti predstava “Muyte Maker” umjetničke skupine Compagnie PLI, a 19. listopada predstava “Jean-Yves, Patrick & Corrine”, “trija za petero izvođača”.




Obje su izuzetno komunikativne predstave te su otvorene i za publiku izvan užeg kruga poznavatelja suvremenog plesa, ustvrdio je Liverić.


Radionice plesne kritike i trapeza


Četvrti festival “Periskop” održavat će se od 4. do 20. listopada na tri lokacije: u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu te predstaviti 12 plesnih i cirkuskih izvedbi.


Program festivala nastavlja se suvremenom cirkuskom predstavom “Face nord” francuskog kolektiva Un loup pour l’homme, te predstavom BSTRD, minimalističkim plesnim solom vrhunske izvedbe Katerine Andreau, najavila je umjetnička selektorica festivala Ivana Kalc.


Među hrvatskim predstavama na Periskopu su “Familija”, nagrađivane koreografkinje Roberte Milevoj, “Pjesma protiv žena” u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla i “Proxima B” Filipe Bavčević. U sklopu programa “Novi horizonti” za prve autorske radove izvodi se “Ne čujem te, mrak je” skupine Škvadra, u kojoj su studenti koji su završili izvedbeni smjer suvremenoga plesa.


U edukativnom programu festivala su četiri radionice: “Forma i Funkcija” s voditeljicom Petrom Hrašćanec, za amaterske i profesionalne plesače, potom radionica plesne kritike “Kritički o plesu” pod mentorstvom Ivane Slunjski, radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike te radionica parterske akrobatike.