19. izdanje

Festival pučkog teatra: Exitov Shakespeare oduševio grobničku publiku

Sanja Gašpert

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Mnogobrojna publika upoznala je Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III... u neočekivanim situacijama



GRAD GROBNIK – Predstavom Teatra Exit, »Shakespeare na Exit«, u Kaštelu u Gradu Grobniku sinoć je započeo 19. Festival pučkog teatra, koji ove godine traje do 28. lipnja, a u tom će se razdoblju naizmjence redati predstave u drevnom Gradu Grobniku u općini Čavle i na trgu Prikešte u Omišlju.


Mnogobrojna publika u grobničkom je Kaštelu imala priliku upoznati Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III., Henrika VIII. i mnoge druge, u neočekivanim situacijama.


Kvalitetan projekt


U ime domaćina, nazočne je pozdravila načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, koja je kazala kako je Festival pučkog teatra kvalitetan kulturni projekt dviju općina, koji će sljedeće godine obilježiti veliku dvadesetu obljetnicu postojanja.




– To dokazuje kako su njegovi idejni začetnici dobro prepoznali potrebe u kulturi lokalne publike te da su svi organizatori tijekom godina uspješno pratili trendove i učinili ovaj Festival prepoznatljivim i posjećenim. Festival je ujedno odgajao i nas, pa se danas ponosimo mnogobrojnom kazališnom publikom koju imamo u Čavlima kroz cijelu godinu na našim Večerima smijeha i zabave u Domu kulture. Zahvaljujem svima koji su za to zaslužni, a publici koja će nas pratiti sljedećih sedam dana želim da se uz predstave koje smo odabrali dobro zabave, opuste i da svi zajedno odaberemo ovogdišnje dobitnike, kazala je Cvitan Polić.


Posebnost, ali i kvaliteta ovog Festivala je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, općina Čavle i Omišalj, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Uz potporu općina Čavle i Omišalj, kao i općinskih turističkih zajednica, za opstojnost Festivala kroz proteklih osamnaest godina ključno je pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali u prvom redu privrženost publike, kojoj je Festival i namijenjen.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



– Cilj nam je strukovno pozicionirati Festival u sam vrh nacionalnih kazališnih ljetnih događanja tijekom lipnja, učini ga prestižnim te postići kvalitetnu interakciju na relaciji glumac-publika-destinacija. Predstave koje gledamo ove godine zahtjevnije su, tehnički scenski opremljenije, sadržajnije. Sve predstave su hit predstave koje su koncepcijski postavljene tako da ih publika vrlo rado prihvaća, poneke od njih se izvode već više od stotine puta, dok će neke biti premijere u gostima.


Ulaz je na sve predstave slobodan, dakle, nema naplate ulaznica svih ovih devetnaest godina trajanja Festivala, što je doista raritet na našoj hrvatskoj kazališnoj sceni. Teško da ćete za nula kuna imati gdje priliku gledati Teatar Exit, Kazalište Moruzgva, Teatar Kerekesh i ostale produkcije s nizom vrsnih glumaca. Stoga još jedno veliko hvala inicijativi dvaju općina i njihovih turističkih zajednica, kazao je programski voditelj Festivala Denis Redić iz Udruge Livingstone.


Nastavak večeras


Nakon sinoćnjeg otvorenja u grobničkom Kaštelu, Festival se nastavlja večeras, 22. lipnja, na Trgu Prikešte u Omišlju, a u slučaju kiše u OŠ Omišalj, gdje gostuje Kazalište Moruzgva s komedijom »Miris lovine«. U nedjelju, 23. lipnja u Domu kulture Čavle gostuje Teatar Kerekesh s komedijom »Pokopaj me nježno«.


Nakon dva dana pauze, u srijedu, 26. lipnja u Omišlju gostuje Ansambl Intermezzo s predstavom »Tiramola«, a dan kasnije, 27. lipnja u grobničkom Kaštelu Kazalište Tragači s predstavom »Nora – trenutak pobune«. Festival završava u petak, 28. lipnja na Trgu Prikešte u Omišlju uz Željka Koenigsknechta i »Aplauz varalici«. Sve predstave igraju u 21 sat.